Under torsdagen gick MSB ut med att man får 100 miljoner från Sida, utöver de 25 miljoner man redan har blivit lovade. Redan under fredagen kommer man skicka ner den första gruppen sjukvårdare till Liberia.
– Det rör sig om elva personer, nio från Sverige och två från Danmark. Men nu står det klart att vi kommer kunna skicka ner många fler, säger Ann-Charlotte Zackrisson, som är chef på enheten för insatser.
En av de som ska åka är sjuksköterskan My Morin som till vardags arbetar på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm. Hon har redan deltagit i utbildningen som alla sjukvårdare måste genomgå innan resan, men hon kommer inte åka ner förrän i november. Hon kommer stanna i fyra veckor.
– Jag fick en förfrågan från MSB och hade en kompetensprofil som passade. Det var inte ett svårt beslut att ta, för mig är det en självklarhet att åka, säger hon.
My Morin har tidigare deltagit i insatser i Darfur och Tchad och nu ska hon alltså hjälpa till att bygga upp viloområden och boenden, samt ta hand om läkarna på plats.
– Vi ska säkra en vårdkedja. Man kan säga att vi ska vårda vårdarna. Jag har fått en utomordentlig utbildning och känner mig trygg i att jag vet hur man ska agera. Jag känner mig väl förberedd.
Ann-Charlotte Zackrisson berättar att planeringen för insatsen har pågått i flera veckor och att det kan bli aktuellt med att skicka ner annan personal förutom sjukvårdare.
– Det är en extremt tung belastning för dem som ska åka ner. Projektet kommer pågå under sex månader, men enskild personal kommer i snitt vara där sex veckor. Det kommer se jätteolika ut, vissa kommer vara där längre, vissa kortare, säger hon.
MSB utökar nu verksamheten för att kunna skicka ännu mer personal och annonserar efter utbildade sjukvårdare på sin webbplats. Kravet är att man ska vara legitimerad läkare eller sjuksköterska och ha erfarenhet av smittsamma infektionssjukdomar. I uppdraget ingår att skapa förutsättningar för boende och sjukvård för de sjukvårdare som FN har skickat till platsen.
– Med de här 100 miljonerna följer ett uppdrag att sätta upp en struktur för att klara uppdraget att hjälpa den medicinska personal som finns på plats, fortsätter Ann-Charlotte Zackrisson.
Totalt har 4 500 personer dött i ebola i Liberia, Guinea och Sierra Leone och ytterligare 4 000 personer är smittade. WHO har gått ut och sagt att krisen måste lösas inom 45 dagar för att undvika en humanitär katastrof. Något som Röda korsets Andrei Engstrand-Neacsu har sagt till Dagens ETC blir svårt att klara av.
En stor fråga har varit hur länder som Sverige och Norge ska ta hand om de hjälparbetare som återvänder. Ann-Charlotte Zackrisson berättar att en del av anslaget kommer gå till den biten.
– Självklart kommer vi ha en särskild hantering av dem när de kommer hem, säger hon.
Med mindre än en månad kvar till avfärd är My Morin både nervös och redo.
– Vid alla tillfällen när du ska göra något nytt finns det en känsla av oro, men det tar definitivt inte överhanden. Jag försöker omvandla den oron till positiv press som gör att jag håller mig extra skärpt och förberedd.