Men trots det har Sverige och en majoritet av de andra medlemsländerna i världshandelsorganisationen WTO sagt nej till att underlätta för låginkomstländer att själva producera vaccin. I början av februari träffades medlemsländerna för att diskutera handel och patent i ljuset av coronapandemin. Sydafrika och Indien vill få till ett undantag där låginkomstländer får tillåtelse att producera eget vaccin utan att behöva betala patentavgifter till läkemedelsbolagen. Men det motsäger sig Sverige och flera andra länder. Läkare utan gränser har svårt att förstå Sveriges agerande.
– Den globala vaccinfördelningen har hittills sett väldigt ojämlik ut. Länder som USA och Kanada, men även EU, har hetsköpt vaccin, och upphandlat vaccindoser till flera gånger sin befolkning. Nu förlitar man sig på biståndsprojekt för att låginkomstländer ska få vaccin, men det har uppenbarligen inte fungerat hittills. En lösning är då att fler länder själva kan börja tillverka vaccin genom att få tillgång till tekniken. Att Sverige säger nej till det är väldigt bekymmersamt, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.
Vaccinsamarbete lösningen
Även från politiskt håll möter regeringens agerande kritik. Under riksdagens årliga utrikesdebatt, som hölls på onsdagen, krävde Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling svar från utrikesminister Ann Linde (S).
Han säger till Dagens ETC att det bara är genom att fler personer får vaccin som smittan kommer att kunna stoppas.
– Så länge smittan finns kvar i hela världen så är inte pandemin slut. Det gör att vi måste sätta produktion av vaccin i första rummet, inte läkemedelsbolagens vinster. De kommer ändå att göra en bra deal på det här i slutändan, säger han.
Utrikesminister Ann Lindes svar handlar om det internationella vaccinsamarbetet Covax, som ska bidra till att vaccinet ska komma även fattiga läder till del. Sverige hade i början av februari bidragit med 100 miljoner kronor, enligt SVT.
Men Håkan Svenneling menar att utrikesministern försöker glida undan frågan.
– Det är inte det som är frågan här. Frågan är varför vi inte låter Indien och Sydafrika producera mer vaccin, säger han.
Pieter-Jan van Eggermont menar att det är uppenbart att Covax inte har fungerat. Först den här veckan har effekterna av det börjat synas, när Ghana nåddes av 600 000 vaccindoser. Väldigt välkommet, men alldeles för sent, säger han.
– Det är ett viktigt steg, men det borde ha hänt för längesedan. Och än så länge handlar det bara om ett land. På många platser har man haft svårt att hålla igång vården, att ge behandling för andra sjukdomar, på grund av att hälsopersonal inte fått tillgång till vaccin.
Stöd av över hundra länder
Läkare utan gränser har tillsammans med bland andra Amnesty och Unicef drivit på för att länder tillfälligt ska kunna frångå patent- och immaterialrätten, för att därmed kunna importera eller tillverka billigare version av vaccin. Förslaget har också stöd av över hundra länder, och 400 frivilligorganisationer. Pieter-Jan van Eggermont tror att ett ja till ett sådant förslag skulle spela stor roll för många låginkomstläder.
– Om tillverkarna kunde dela med sig av teknologin bakom mrna-vaccin skulle det skapa helt andra möjligheter för många länder att själva producera, och därmed få en vaccinerad befolkning, säger han.
I veckan gick också över hundra europaparlamentariker ut i ett upprop där de uppmanar EU-kommissionen att stötta förslaget om slopad patent. Men inte enda svensk parlamentariker finns med. Anna Hallberg (S), minister för utrikeshandel, svarar inte på Dagens ETC:s fråga om varför regeringen säger nej till att tillfälligt ändra reglerna, men menar att det inte är patentreglerna som är problemet:
– Patentreglerna framhålls ibland som ett hinder för produktion och distribution av vaccin mot covid-19. Det finns idag möjligheter för låginkomstländer att inom ramen för befintligt regelverk få så kallade tvångslicenser, vilket innebär att man kan producera läkemedel nationellt, skriver hon i en kommentar till Dagens ETC.
”Tar inte länderna på allvar”
Pieter-Jan van Eggermont tycker inte att resonemanget håller.
– Självaste anledningen till förslaget är just att länderna ser stora praktiska hinder för att i rådande läget förlita sig dessa befintliga möjligheter. Det skulle som bäst leda till enskilda produkter i enskilda länder, efter flera månaders utdragna processer med osäker utgång. Regeringen verkar inte vilja ta ländernas förmåga att göra en bedömning om sina egna behov på allvar vilket är djupt beklagligt.
Anna Hallberg säger också att läkemedelsbolag på eget initiativ har släppt patent.
– Flera läkemedelsbolag har släppt patent och beviljat licenser för vaccinproduktion. Den stora utmaningen i arbetet med att säkra global vaccintillgång är snarare produktionskapaciteten.
Inte heller det argumentet har Pieter-Jan van Eggermont mycket för.
– Ett fåtal licensavtal har slutits, men även kring dessa finns det väldigt lite insyn om villkor, och huruvida de kommer att räcka för att bemöta alla utmaningar och risker som länderna som ansökt om lättnader ser. Varför inte lyssna på vad nästan hundra länder själva anser sig behöva?