Mötet var bra – men skälen till oro består, anser Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson. Han pekar bland annat på skrivningarna om att Sverige inte ska stödja kurdiska partiet PYD eller FETÖ (Gülenrörelsen), som av Erdogan anklagas för att ligga bakom kuppförsöket mot honom 2016.
– Det är uppenbart att Sverige gått Turkiet till mötes och att det kommer kunna användas för att tysta Sveriges röst för demokrati, mänskliga rättigheter och för kurdernas rättigheter, säger Håkan Svenneling.
MP försiktiga
I samband med att Miljöpartiet kallade Ann Linde till utskottet öppnade man för att försöka väcka ett misstroende mot utrikesministern. Efter mötet uttrycker sig den miljöpartistiska ledamoten Elisabeth Falkhaven försiktigt och säger att hon måste gå i genom de svar Ann Linde gav tillsammans med sina partikamrater för att reda ut vilka frågetecken som kvarstår. När det gäller att regeringen signalerar att vapenexporten till Turkiet som stoppades 2019 kan komma att återupptas, är hon fortsatt kritisk.
– Där är jag fortsatt orolig. Det var väldigt tydligt också i utrikesdeklarationen att det kommer att bli en förändring, säger Elisabeth Falkhaven.
Däremot säger sig Elisabeth Falkhaven nöjd med svaren när det gäller utlämningar till Turkiet.
– Där känner jag mig trygg med de svar jag fick med tanke på att det är Högsta domstolen som kommer att avgöra, säger hon.
Turkisk bevisföring
Vänsterpartiets Håkan Svenneling blev inte lugnad av Ann Lindes försäkringar av att svensk lag ska gälla. Han pekar på att Säpo deltog under förhandlingarna med Turkiet och att det står i avtalet att ”bevis, information och underrättelser” från Turkiet ska underlätta utlämningarna.
– Signalsystemet är väldigt tydligt. När turkisk bevisföring ska prövas av svenska myndigheter domstolar kan resultatet bli att människor utvisas trots att de skulle kunna ha legitima skäl att stanna, säger Håkan Svenneling.
Ingen moderat oro
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark uttrycker däremot ingen oro över avtalet med Turkiet.
– Det är viktigt att man skiljer på det som är huvudsak och det som är andra underordnade saker. Då är huvudsaken att Sverige måste bli medlem i Nato, säger Hans Wallmark.
Betyder det att man får räkna med smärtsamma eftergifter?
– Det tror jag inte – och jag vet inte om man ska beskriva den här uppgörelsen som smärtsam, det får delvis tiden utvisa. Jag tyckte att jag fick vissa inblickar idag i hur UD och den nuvarande regeringen resonerat, men blir vi regeringsbärande efter 11 september måste vi förstås fullt ut förstå alla detaljer. Men det viktiga är att vi nu är på väg mot Natomedlemskap.
Ann Linde hastade iväg från mötet utan ge några kommentarer.