Den vallonska regeringen, en av tre i Belgien, har gjort likadant. Och Norge, som sedan tidigare inte tillåter vapenexport till Saudiarabien, offentliggjorde i januari att de stoppar vapenexporten till Förenade Arabemiraten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Viktiga beslut
– Det är viktiga beslut som har tagits, säger den Malmöbaserade jemeniten Nabil Albaydani. Han är chef för människorättsorganisationen SAM, som dokumenterar krigsbrott från alla stridande parter i Jemen.
– Men numera är det ändå amerikanerna och britterna som får alla de stora affärerna så det kostar Norge, Tyskland och Vallonien i princip ingenting att sluta exportera, säger Albaydani.
Han menar att exportstoppen inte påverkar kriget direkt.
– Men vi kan använda det för att öka det politiska trycket för att få ett slut på kriget.
Ingen vet hur många som har dött i Jemen, men FN:s kontor för mänskliga rätigheter har kunnat bekräfta att över 6 000 civila dött i direkta attacker sedan kriget inleddes i mars 2015.
Majoriteten dödas av Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens bomber. Många bedömare beskriver saudiernas och emiraternas flygbombningar av civila mål – som sjukhus, skolor, och begravningar – som åtminstone delvis medvetna.
50 000 döda barn
Det är den saudiledda koalitionens blockad, som pågått ända sedan kriget inleddes, som orsakat det värsta lidandet. Genom att stoppa mat, förnödenheter och varor från att komma in till det oerhört importberoende Jemen och genom att förstöra hamnar, flygplatser och avlopps- och vattenanläggningar har befolkningen försatts i svält och onödig död.
Omkring 50 000 barn dog bara under 2017 i undernäring och sjukdomar som hade kunnat förhindras. Omkring en miljon drabbades av ett kolerautbrott förra året som ledde till runt 2 000 dödsfall, och när regnet kommer om ett par månader kan koleran ta fart igen. Nu kämpar Världshälsoorganisationen dessutom för att genom vaccinationer stoppa ett utbrott av difteri.
Över 11 miljoner människor i Jemen är i akut behov av omedelbart bistånd för att överleva, enligt en färsk FN-rapport. Men Förenade Arabemiraten och Saudiarabien hindrar FN och andra från komma in med hjälp.
I januari lanserade den saudiledda koalitionen en plan för att ”det jemenitiska folket ska ges bistånd på en nivå som saknar motstycke”. Men planen är i själva verket ett sätt att bestämma vem som ska få bistånd, och att ytterligare strypa importen.
”Planen är inget annat än en systematisering av en svältens politik”, sammanfattar författaren och antikrigsaktivisten Dan Glazebrook i Middle East Eye, och får medhåll från biståndsorganisationer som det neutrala Röda Korset.
”Kriget kan stoppas”
Till skillnad från det komplicerade kriget i Syrien där många stormakter är djupt involverade så skulle kriget i Jemen lätt och snabbt kunna stoppas, påpekar journalisten Mehdi Hassan i The Intercepted. Förenade Arabemiraten och Saudiarabien kan inte föra detta krig, menar han, utan Storbritanniens och USA:s aktiva stöd och deltagande.
I det läget har det betydelse när länder slutar exportera vapen, eftersom det ger kraft åt rörelsen som försöker få ett slut på konflikten. EU-parlamentet har också tryckt på för att EU ska anta ett gemensamt vapenembargo gentemot saudikoalitionen.
För att lyckas med det måste alla EU:s regeringar skriva under. Utrikesminister Margot Wallström (S) svarar inte när Dagens ETC vid upprepade tillfällen frågar om Sveriges inställning till ett sådant förbud.
– Varje land som säljer vapen till denna konflikt gör så med vetskap om att de bidrar till, och profiterar på, dessa illdåd i Jemen, säger Waleed Alhariri, chef för tankesmedjan Sana’a Center for Strategic Studies i USA.
Vad Sverige står för
Att sälja vapen till krigsförbrytare definierar en nations moral, menar Alhariri.
– Det svenska folket, liksom folk i andra länder runtom i världen, måste fråga sig själva vad de vill att deras land ska stå för, och bli ihågkomna för.