– Regeringen anser att de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande av staten Palestina är uppfyllda. Det finns ett territorium, det finns en befolkning och det finns en regering, säger Margot Wallström.
Under regeringssammanträdet togs beslutet om att erkänna staten Palestina. Det skedde efter några veckor av massiv debatt, där röster höjts för att det är för tidigt, sker på ”hitte-på-principer” och är tvivelaktigt.
"Stöttar moderata krafter"
Margot Wallström anser att syftet med erkännandet dels är att stötta moderata krafter bland palestinierna inför förhandlingarna med Israel, dels att göra parterna mindre ojämlika och driva på utvecklingen mot en fredlig tvåstatslösning med gränserna från 1967 som utgångspunkt. Syftet är även att skapa framtidstro för unga palestinier för att motverka våldsam radikalisering.
Erkännandet tillkännagavs först under Löfvens regeringsförklaring den tredje oktober och satte igång en världsomspännande debatt. Barack Obama ansåg att erkännandet var ”för tidigt” och Sveriges ambassadör i Tel Aviv kallades upp till Israels utrikesminister Avigdor Lieberman för att motta en protest.
– Beslutet är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat, sade FP-ledaren Jan Björklund tidigare i veckan.
Men utrikesministern håller inte med.
– Vi hoppas förstås att det här kan visa vägen för andra, säger Margot Wallström.
Hanteringen har KU-anmälts
Göran Hägglund (KD) var inne på samma linje och kritiserade både beslutet som sådant och själva hanteringen, som också KU-anmälts för att det inte passerat utrikesnämnden.
– Det ena handlar om den formella grunden där vi i Sverige haft en praxis som gäller för erkännande av stater, det frångår regeringen nu. Det andra är erkännandet i sak, där jag tycker att man gör fel, sade Hägglund efter information från utrikesnämnden i måndags.
Palestinagruppernas ordförande Anna Werner gläds över erkännandet men säger att det återstår mycket arbete.
– Vi ser det som mycket glädjande. Vi ser det som ett viktigt steg och ett bevis på att Sverige menar allvar med att kämpa för palestiniernas rättigheter.
– Men vi tycker också att det är viktigt att påpeka att ett erkännande i sig inte räcker utan att det måste följas av andra åtgärder. Ockupationen fortsätter i dag i Palestina, det är lång väg kvar för att få slut på den och att få en rättvis fred.