Att minska invandringen är något en partiledare i Sverige 2020 känner sig stolt över. I samband med förhandlingarna om migrationsöverenskommelsen, som strandade i måndags, har många partier tävlat i liknande utspel om volymmål.
Samtidigt rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att ofattbara 80 miljoner människor befinner sig på flykt till följd av våld, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter. Det är den högsta siffra som någonsin registrerats och sedan 2010 har antalet flyktingar fördubblats.
De senaste åren har Turkiet varit Europas gränsvakt via ett kontroversiellt avtal med president Erdogan och sett till att inga flyktingar tagit sig till Europa via gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Men i mars beslutade Erdogan att häva avtalet vilket får människor att strömma till den turkisk-grekiska gränsen. De flyktingar som försökt att ta sig in i Grekland har mötts av tårgas och gummikulor. Grekland drog också tillbaka möjligheten för migranter att söka asyl i landet.
De flyktingar som via båtvägen försökt att ta sig in i Grekland har ofta motats bort av kustbevakningen.
Överfullt i Grekland
Elisabeth Arnsdorf Haslund, som är UNHCR:s talesperson för norra Europa, menar att trycket på Grekland blivit alldeles för hårt.
– Det är en alarmerande situation på de grekiska öarna till exempel. På flera av öarna, som Lesbos, dit människor anländer från Turkiet, är registreringscentren totalt överfulla. Det fanns kapacitet för att ta emot några tusen på de öarna men nu är det fler än 25 000 som är där.
Elisabeth Arnsdorf Haslund menar att länderna i utkanten av Europa, som Grekland och Turkiet, fått ta emot en alldeles för stor del av flyktingkvoten. Turkiet är det landet i världen som härbärgerar flest flyktingar med sina 3,6 miljoner. I förra veckan höll FN och EU en insamlingskonferens med syfte att stärka stödet till de länder som tagit emot flest flyktingar.
– De kom mycket generösa bidrag från Sverige och flera av länderna. Men som vår flyktingkommissarie Filippo Grandi sa så behövs fortfarande mer stöd för de här länderna.
Extra sårbara
Coronapandemin gar gjort tillvaron mycket svårare för människor på flykt.
– Migranter är extra sårbara under pandemier. De lever under undermåliga förhållanden och har svårt att hålla sig till de vanliga rekommendationerna för att skydda sig mot smittan. De kan inte tvätta händerna eller isolera sig om de har symptom eller hålla avstånd, säger Karin Ekholm på Läkare utan gränser.
Hon berättar också om en ohållbar situation på Lesbos och är orolig över vad som skulle hända om det blev ett covid-19 utbrott där.
– Det är extrem trångboddhet och väldigt dålig tillång till vatten. Det kan vara 1300 personer på en vattenkran. Att hålla avstånd är omöjligt.
Karin Ekholm berättar att det finns många äldre och i andra riskgrupper som skulle behöva tas därifrån om det skulle bli ett utbrott.
– Vi vill att EU hjälper till att evakuera människor som är i någon riskgrupp ut ur lägren till säkra boenden där de kan hålla avstånd och följa de rekommendationer som finns. Och kunna få tillgång till sjukvård.
Många av de på flykt är barn och pandemin ökar de ensamkommande barnens utsatthet.
– Vi har uppmanat Sverige att ansluta sig till de länder som tar emot ensamkommande barn från de grekiska öarna men Sverige har sagt nej med en hänvisning till att vi redan tagit så stort ansvar.
Extra farligt på Medelhavet
Även från den osäkra situationen i Libyen är det många som flyr.
– Hittills i år har 11 000 försökt ta sig över med båt från Libyen. Hälften av dem stoppas och förs tillbaka av landets kustbevakning och stängs in i förvar. 262 personer har drunknat hittills när de försökt fly, säger Karin Ekholm.
Rutten över Medelhavet är extra farlig nu eftersom sök- och räddningskapaciteten är väldigt liten.
– Det finns ju inte längre någon EU-ledd proaktiv sök- och räddningsinsats sedan länge. Det är ett politiskt beslut. Så den här rutten är väldigt farlig.
I stället för att ha en sök- och räddningsverksamhet stöder man den libyska kustbevakningen som stoppar människor och för dem tillbaka till Libyen.
– Det finns mellan 1500 och 2000 personer som sitter i officiella förvar i Libyen. Det är en ny nivå av desperation, de har sämre utsikter att komma ut ur Libyen, evakueringsflyg från Libyen har stoppats på grund av reserestriktionerna. Det gör att de har den livsfarliga flykten över Medelhavet kvar som enda alternativ för att ta sig ifrån våldet och övergreppen i Libyen, säger Karin Ekholm.