En majoritet, nästan 55 procent, är alltjämt positiva till bistånd och svarar att biståndet bör öka eller att det är ungefär lagom. Men gruppen som är negativ till bistånd blir större, i år 37,5 procent.
Skillnaden mellan de två grupperna har, jämfört med förra året, mer än halverats. 31 procent av svenskarna anser att biståndsanslaget bör minska, en ökning från fjolårets 22,4 procent.
Sida har genomfört attitydmätningarna varje år sedan 1974.
– Så här snabb förändring har vi aldrig varit med om tidigare, säger Carin Jämtin.
”Lite mindre engagerade i världen”
En stor majoritet, 75,6 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utveckling i de fattiga länderna. Men även där minskar andelen positivt inställda, från fjolårets 81,5 procent.
De som svarar att Sverige har ”nog med egna problem som borde lösas först” har ökat markant, från 33,1 till 42,6 procent.
– Svenskarna har blivit lite mer engagerade i Sverige och lite mindre engagerade i världen, säger Carin Jämtin.
Biståndsminister Peter Eriksson (MP) tror att den negativa trenden beror på både globala orsaker och saker som händer i Sverige.
– När Trump och USA:s regering står i FN:s generalförsamling och talar om att nu är det nationalism och patriotism som gäller, inte multilateralt samarbete, då påverkar det också här. Det finns en populistisk och nationalistisk trend i Europa och Sverige också, säger han.
Peter Eriksson lyfter även FN:s olika skandaler med korruption och maktmissbruk, bland annat inom UNWRA.
– När det kommer flera skandaler som det har varit det senaste året, med ledande chefer i FN-organisationer som missbrukar pengar eller förtroende på olika sätt, så är ju det säkerligen ett skäl till att flera drar öronen åt sig.
Debatt i Sverige påverkar
Även den nyväckta politiska debatten här hemma har påverkat, tror biståndsministern. Där både Sverigedemokraterna och Moderaterna inte längre står bakom enprocentsmålet, om att en procent av statsbudgeten ska gå till bistånd.
– I den kampanj de har bedrivit så lyfter de ju bara fram alla problem de kan hitta. Ingenting om svenskt bistånd faktiskt är det bästa i världen. Väljare i de partierna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, lyssnar ju på sina partiledare och tror på den hållningen.
Han menar att den bilden är felaktig.
– Vi har tydliga bevis på att de har fel, genom den utvärdering som OECD Dac har gjort som säger att svenskt bistånd är bättre än andra länders på att klara antikorruptionsarbete, att vi når fram till de fattigaste i större utsträckning och är effektivare än många andra länder. Jag tycker vi kan vara stolta över svenskt bistånd, säger Peter Eriksson.