BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Man får vara väldigt inlyssnande så att man inte blir en mansplainer som kommer hit och ska förklara för amerikanerna hur det funkar här, säger hon.
Det här är hennes första valrörelse i USA. Att komma som svensk och vilja engagera sig i valet har varit enkelt. Precis som alla andra som vill hjälpa till och knacka dörr har hon fått en noggrann genomgång med tydliga och pedagogiska instruktioner.
– Det bygger på en enorm tillit, säger hon.
Tog tjänstledigt
Den här tisdagsmorgonen befinner hon sig i New York och har några timmar ledigt, men snart bär det av till Florida, en nyckelstat i valet.
– Om det är något val där man vill dra sitt strå till stacken är det detta. Bara tanken på Donald Trump som president får mig att känna att jag måste ta mitt ansvar, säger hon.
SSU:s kommunikationschef Sofia Brändström började planera sin resa över Atlanten redan innan det stod klart att Donald Trump skulle bli Republikanernas kandidat, men håller ändå med.
– Det skulle rita om hela kartan för världspolitiken om republikanerna vinner. Det är mycket som står på spel, för alla, säger hon.
Sofia Brändström har tagit tjänstledigt i två månader för att verkligen kunna vara en del av kampanjen. Just nu är hon i Kalifornien där arbetsuppgifterna är blandade. Ibland ringer hon runt för att locka fler volontärer, för två veckor sedan stod hon på ett universitetscampus och registrerade väljare och på helgerna knackar de dörr. Så här nära valet är allt fokus på att höja valdeltagandet, som i presidentvalen brukar vara runt 60 procent.
– Vi frågar dem om allt. När ska du gå och rösta? Vilken tid? Vilken lokal? Ska du köra bil dit? Ska du ta med din fru? Ska du gå ut med hunden innan eller efter? Det är ganska effektivt. Det handlar först om löftet att rösta, sen om hur det ska gå till, säger hon.
Än så länge har hon inte träffat någon som tycker att det är problematiskt att hon som svensk är här och engagerar sig i valrörelsen. En vanlig reaktion är i stället att de ber om ursäkt för allt som Donald Trump har ställt till med. På kampanjkontoret blandas dessutom volontärer från alla delar av landet, på det sättet är Sofia Brändström bara en influgen volontär bland andra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det Socialdemokratiska oppositionsrådet Rasmus Lenefors från Huddinge har också bara positiva erfarenheter att som svensk engagera sig i den amerikanska valrörelsen. Han håller som bäst på att förbereda sig för att resa till Florida för sin femte valrörelse i USA och sin andra för Hillary Clinton. Redan 2006 var han på plats i New York för hennes återvalskampanj till senaten.
– Jag har alltid tagits emot med öppna armar, säger han.
När han kommer till Florida ska han också knacka dörr, vilket är det han tycker är mest givande. Att möta de amerikanska väljarna ansikte mot ansikte och höra hur de tänker. Om någon skulle ifrågasätta varför han är här, är svaret att resultatet helt enkelt är för viktigt.
– Det finns få, om ens något annat land, vars val har så stor påverkan på resten av världen. Det är det jag försöker visa eller förmedla.
Närmare Sanders
Det var också den insikten som gjorde att han bestämde sig för att åka till USA 2006.
– Mitt intresse för amerikansk politik väcktes i samband med Irakkriget 2003, då det blev väldigt uppenbart att USA:s agerande får stora konsekvenser för resten av världen. Det var också den frågan som fick mig att bli engagerad i Socialdemokraterna.
Som just Socialdemokrat känner han sig bekväm med att kampanja för Demokraterna, även om de inte alltid drar jämt med hans eget parti.
– När det gäller välfärdspolitik och synen på skatter och det sociala skyddsnätet är det klart att Socialdemokraterna har en mer progressiv agenda. USA har också generellt en tuffare utrikespolitik än vad jag hade önskat, även om det under Barack Obama har tagits viktiga steg mot mer diplomati och mindre vapenskrammel, men jag känner mig trygg värderingsmässigt när det gäller de kandidater och det parti jag kampanjat för.
Elin Ylvasdotter håller med Rasmus Lenefors, men tycker också att det är svårt att jämföra svensk och amerikansk politik generellt eftersom förutsättningarna är så olika. Sofia Brändströms åsikter ligger närmare Bernie Sanders än Hillary Clintons, men hon säger själv att hon inte hade åkt om hon tyckte att det var milsvida skillnader mellan Demokraterna och Socialdemokraterna.
Hoppfull
Sofia Brändström, som efter sex veckor som volontär inte bara har återfått lite av sin egen politiska glöd utan också blivit "vi" med Demokraterna, är hoppfull om valutgången.
– Jag tror vi vinner. Efter sista tv-debatten kändes det som att det var spiken i kistan för Donald Trump, men vi ska inte lita på några opinionsundersökningar, det är bara att köra in i kaklet.