Kritiken fortsätter växa mot det avtal Sverige inrättat med Turkiet för att släppas in i Nato. Socialdemokraternas kurdiska systerparti HDP i Turkiet känner stor oro för framtiden och undrar hur Sverige ska kunna implementera löftena.
– Politikerna behöver tänka på Sveriges rykte och demokratiska kultur, säger HDP-talespersonen Hisyar Özsoy.
Avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet som presenterades under Nato-toppmötet i tisdags kväll har blivit omskrivet i hela världen. Dokumentet innebär att Sveriges regering tvärvänder i sin relation med det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien, och bryter med det ledande partiet PYD och de väpnade styrkorna YPG. Sverige lovar även kraftigt fördjupat samarbete mot ”terrorism” med Turkiet – en diktatur där vem som helst som är oppositionell kan stämplas som terrorist.
Uppgörelsen har fått Turkiets regering att ge grönt ljus till ett svenskt Nato-medlemskap. Men allt har lett till mycket stor kritik från kurder i både Sverige och Turkiet.
– Jag har mottagit många telefonsamtal från kurder i Sverige och de är väldigt besvikna. Den generella känslan är att kurderna ännu en gång har offrats på förhandlingsbordet. Sverige talar alltid om demokrati och mänskliga rättigheter, men nu kapitulerade man för president Erdogans krav, säger Hisyar Özsoy, internationell talesperson för det prokurdiska oppositionspartiet HDP i Turkiet, till Dagens ETC.
”Erdogans show”
Hisyar Özsoy tycker det var uppenbart att president Recep Tayyip Erdogan inte kunde säga nej till Sverige och Finland, när Nato-mötet väl startade. Men hela mötet förvandlades ändå till Erdogans show, och nu kan han vifta med framgångarna på hemmaplan.
– Och det här handlar dessutom bara om att Turkiet lyfte det första hindret. Det turkiska parlamentet måste fortfarande godkänna Sveriges Nato-medlemskap. Fram till dess kommer Turkiet kommer fortsätta ställa krav.
Dagens ETC:s reporter har talat med Hisyar Özsoy många gånger förr, men det här är första gången han gör pauser innan han svarar på frågor. Intervjuämnet är mycket känsligt, eftersom HDP och svenska Socialdemokraterna är systerpartier. Fram tills i tisdags kväll såg HDP det som en självklarhet att Magdalena Andersson och Sveriges regering valde kurdernas sida, framför den turkiska regimen.
Gör det dig besviken att det är HDP:s eget systerparti som nu ligger bakom det här avtalet?
– Det kan jag bara svara diplomatiskt på. Sveriges Nato-medlemskap är ett statsbeslut, men Socialdemokraterna är vid makten. Och det är min personliga åsikt att Socialdemokraterna definitivt kunde definitivt ha skött det här snyggare.
Avtalet skapar också frågetecken kring Socialdemokraternas kurdpolitik i Turkiet. HDP är idag utsatt för en stor attack i form av två turkiska rättegångsprocesser, som både hotar att fängsla många ledande partimedlemmar, samt förbjuda hela partiet. Allt på grund av politiskt motiverade anklagelser om ”terrorbrott”. Kan HDP räkna med socialdemokratiskt stöd framöver? Finns det rent av en risk för att Turkiet kommer försöka tvinga Socialdemokraterna att bryta även med HDP, precis som med partiet PYD i Syrien?
– Turkiet kan komma att kräva vad som helst, är allt Hisyar Özsoy just nu vill säga.
Journalister = terrorister
Just nu följer han mer noggrant hur Sverige ska hantera det som Erdogan beskrivit som ”löften”, om att dussintals regimkritiker som stämplats som ”terrorister” av Turkiet ska utlämnas från Sverige. Fler av de som utpekats är välkända journalister, intellektuella och förläggare. Enligt Hisyar Özsoy har en mängd HDP-politiker också flytt till Sverige och sökt asyl där – finns det krav om att även dessa utlämnas?
– Både HDP och kurder i Sverige undrar hur den svenska regeringen ska kunna implementera det som står i avtalet. Vi kurder kommer att fortsätta kämpa oavsett vad som händer. Men jag tycker det svenska folket ska börja oroa sig för sig själva. Nu kommer den demokratiska kulturen och de demokratiska institutionerna i Sverige att utsättas för en prövning, säger Hisyar Özsoy.
Bra kontakt – dåligt skydd
Han tänker exempelvis på huruvida den svenska säkerhetspolisen nu kommer kunna göra ännu mer skada för den kurdiska rörelsen. HDP säger sig känna till ett flertal fall där Säpo har nekat kuridska intellektuella, aktivister och HDP-politiker svensk asyl. Många kurder i Sverige har hört av sig till HDP och varit oroliga över vad ett fördjupat samarbete med turkisk underrättelsetjänst, i enlighet med avtalet, egentligen kan leda till.
– Vissa av dem är skräckslagna nu vid tanken på att de kanske kommer utlämnas. Och de litar inte ett dugg på Säpo, säger Hisyar Özsoy.
– Det är väldigt intressant att HDP har kanske en av de allra bästa diplomatiska kontakterna i Turkiet med Sveriges ambassad. Samtidigt som Sverige är det allra värsta landet för kurdiska politiker och aktivister som söker asyl.