I veckan valde EU-parlamentet kristdemokraten Jean-Claude Juncker till ny kommissionsordförande. Parlamentets svenska ledamöter var dock oeniga i valet av den nye ordföranden.
Ledamöterna från allianspartierna och Fi röstade på tisdagen för Junckers tillträde som ordförande, medan övriga partiers ledamöter antingen röstade emot eller lade ned sina röster.
”Politiken skapar klyftor”
Vänsterpartiets Malin Björk är en av dem som röstade emot Juncker, som hon menar står väldigt långt från partiets politik.
– Han inser inte att den ekonomiska politik som förs inom EU skapar enorma klyftor. Och med sina uttalanden om flyktingpolitik legitimerar han de nationalistiska gruppernas argument.
Malin Björk är också kritisk till att Juncker sagt nej både till en ny jämställdhetsstrategi och till en europeisk lagstiftning mot våld mot kvinnor.
Post röstade i lojalitet
Soraya Post, ledamot för Feministiskt initiativ, valde trots detta att lägga sin röst på Juncker. Hon berättar att hon röstade i lojalitet med sin partigrupp, S&D, och menar att tisdagens val ändå bara var symboliskt då det inte fanns någon annan kandidat.
– I det här läget kände jag inte att symbolvärdet var så stort att det var värt att gå emot min grupp. Det är ju inom S&D jag behöver få stöd för min politik. Och jag har inte kommit till Bryssel för att arbeta med symbolik, utan för att få gehör för våra frågor. Men det kändes inte bekvämt att rösta på Juncker, jag gillar ju egentligen inte honom.
Lade ner röst
De fem socialdemokratiska ledamöterna valde att lägga ner sina röster. Att rösta för Juncker var aldrig aktuellt, men att man inte röstade emot var en markering för att Juncker i sitt valtal innan omröstningen berörde frågor som kommit upp under utfrågningarna, bland annat gällande fackliga och mänskliga rättigheter.
– Vi delar inte hans värderingar, men det fanns en del bra skrivningar i hans tal. Genom att lägga ned, istället för att rösta emot, ville vi visa att det spelar roll att man tar frågor på allvar och ger seriösa svar. Sedan vet vi ju inte om han kommer att genomföra något av det, säger Marita Ulvskog (S).
Ledamöterna för allianspartierna hade innan valet kommit överens om att rösta för Juncker. Marit Paulsen, ledamot för Folkpartiet, är dock inte odelat positiv till den nye ordföranden.
– Jag tycker väl inte att Juncker är någon fantastisk gubbe, men i dagens kaotiska Europa kan det vara en fördel med en ordförande som har så lång erfarenhet. Jag tror att han kan skapa kompromisser och bygga små broar över avgrunderna. Men högst personligen hade jag gärna sett någon som är lite roligare, lite mer modern.