Hodeidah är Jemens viktigaste hamn och genom den fraktas drygt 80 procent av den totala humanitära hjälpen till Jemen. FN beräknar att cirka 22 miljoner människor är direkt beroende av hjälpsändningar och att över åtta miljoner svälter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Belägringen av hamnstaden, som har cirka en kvarts miljon invånare, inleddes för drygt två veckor sedan då trupper från framför allt Förenade Arabemiraten tillsammans med trupper lojala med övergångspresidenten Hadi gjorde en offensiv mot staden. Som en del av offensiven bombas Hodeidah kraftigt av koalitionens överlägsna flygstyrkor.
Vägrar ge FN kontrollen
FN har krävt att få överta kontrollen över hamnstaden, men varken den saudiarabiska koalitionen eller houthi-gerillan har godkänt sådana planer. Konflikten har dessutom ytterligare trappats upp sedan houthi-gerillan inlett raketbeskjutning av Saudiarabiens huvudstad Riyad och hotat göra detsamma med Förenade Arabrepublikens huvudstad Abu Dhabi.
Hodeidah hålls sedan inbördeskriget i Jemen inleddes för drygt tre år sedan av den shiamuslimska houthi-gerillan, som också har kontrollen över landets huvudstad Saana. Under de åren har över 10 000 civila dödats, 100 000-tals skadats och flera miljoner befinner sig på flykt i landet. Flyktingarna har mycket små möjligheter att lämna Jemen eftersom landet inringas av Saudiarabien, Oman och Förenade Arabemiraten som har verkställt en blockad sjövägarna.
Kritik mot mediebevakningen
Bevakningen av kriget i framför allt USA och England utsätts nu för skarp kritik av forskare och människorättsorganisationer. Kriget har skildrats mycket missvisande för publiken i USA och Storbritannien, säger professor Shireen al-Adeimi på Michigan State University till nyhetsbyrån Al Jazeera.
– Folk här förstår inte hur inblandade våra regeringar är i skapandet av katastrofen i Jemen. Den visas bara som någonting som händer långt borta där människor slåss mot varandra.
Sedan kriget bröt ut 2015 har USA och Storbritannien sålt vapen för nära 100 miljarder kronor enbart till Saudiarabien, bland dem stridsflygplan och många av de bomber som fällts. Även Sverige exporterar avancerade vapensystem till både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. SAAB:s radarbaserade Erieye ger en mycket avancerad övervakning av mål för stridsflyg. Systemet talar om för stridsflyget var de ska fälla sina bomber. Detta trots att det svenska regelverket förbjuder export av vapensystem till länder som befinner sig i militära konflikter.
Utrikesminister Margot Wallström säger i en kommentar till SVT att hon litar på att de svenska kontrollmyndigheterna utrett att exporten är i enlighet med de svenska reglerna.