BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Vi förtjänar svar”
Som Dagens ETC rapporterade i går så har Förenade Arabemiraten i tre år flygbombat civila i Jemen och tillsammans med Saudiarabien stoppat hjäpsändningar till landet, vilket uppskattas ha dödat tiotusentals. Trots detta beviljar ISP vapenexport till Förenade Arabemiraten.
Vad är de uppenbarligen tunga säkerhetspolitiska skälen för att göra det? Det är den stora obesvarade frågan, enligt Pieter Wezeman, vapenindustriexpert på fredsforskningsinstitutet Sipri – en fråga han menar borde besvaras av både regeringen och ISP.
– Om Sverige inte har något säkerhetspolitiskt mål med detta så ska det framgå. Annars ska det vara tydligt att man bara exporterar för att hjälpa den svenska vapenindustrin.
Saab är säkerhetspolitik
Det framgår av remissvaret att ISP ser vapenexport som ett säkerhetspolitiskt mål i sig självt, eftersom det hjälper till att bibehålla en svensk vapenindustri, vilket ISP beskriver som ”en vilande strategisk säkerhetspolitisk resurs, ungefär som en militär reservstyrka som någon gång framöver kan vara bra att ha i landet för att försvara landet för det fall det säkerhets- och försvarspolitiska läget genomgår en snabb försämring.”
Kan det vara ett skäl att tillåta Saab att exportera stridsledningssystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten? ISP svarar inte på frågan, men den stora affären var viktig för Saab, som förresten inte verkar avskräckas av den stundande lagförändringen – de har precis öppnat en fabrik i Förenade Arabemiraten för att tillverka bland annat radarsystem.
”Vi skapar en ny hemmamarknad, varifrån vi också kan exportera till andra länder”, säger Saabs vd Håkan Buskhe till den emiratiska tidningen The National. Saab menar att de till en början kommer att tillverka system främst för civilt bruk och har ännu inte ansökt om tillstånd hos ISP, men myndigheten godkände en tidigare liknande förfrågan från företaget.
Vapen till Libyen
Framtiden får utvisa vad emiraterna gör med den militära kunskap de kan komma att tillgodogöra sig genom samarbetet med Saab, liksom vart framtida vapen exporteras. Förra året avslöjades att Förenade Arabemiraten brutit mot ett FN-vapenembargo genom att exportera attackflygplan och attackhelikoptrar till general Khalifa Haftars rebellstyrkor i Libyen, som strider mot den FN-stödda regeringen.
Förenade Arabemiraten har de senaste åren fått kontroll över hamnar i flera länder och är därigenom med och ser till att olja och gas flödar fritt över världen. Det är också ett skäl till att landet krigar i Jemen, för att se till att de fossila bränslena kan transporteras genom sundet mellan Jemen och Djibouti, rapporterar Al Jazeera.
Är detta ett skäl som talar för svensk vapenexport?
Utrikesdepartementet bekräftar att i ”Sveriges intresse att bidra till fred och stabilitet i regionen” ingår ”att hålla handelsleder öppna” – men säger inget om huruvida detta talar för svensk vapenexport.
– Riksdag och regering har efterhand talat mer om global säkerhetspolitik, att bekämpa pirater och hålla handelsleder öppna – det är säkerhetspolitiska skäl som kan ha talat för att bevilja export i enskilda fall, säger ISP:s chefsjurist Carl Johan Wieslander till Dagens ETC.
Men han vill inte svara på om det gäller just i fallet Förenade Arabemiraten.
ISP:s uppgift är att tolka och följa regeringens säkerhetspolitik, vilket de kan göra med långt större insyn och förståelse än de flesta. När ISP ändå är osäkra kan de överlägga med regeringen. Har ISP gjort det i fallet Förenade Arabemiraten?
Det vägrar regeringen att svara på:
– Vi kommenterar inte enskilda länder eller ärenden eftersom uppgifterna som regel omfattas av sekretess, svarar Morgan Johansson (S) genom pressekreteraren Sofie Rudh.