Svenska systrarna fast i Gaza: ”Vi finns inte med på UD:s evakueringslista”
Dagens ETC
Sedan kriget bröt ut i oktober 2023 har de svenska tvillingsystrarna Manel och Rima Klai varit fast i Gaza med sina barn. Rimas åttaåriga dotter Khadija har dödats. De vill desperat lämna och trodde deras namn fanns med på UD:s listor. Men nu pekar kontakt med generalkonsulatet i Jerusalem på det motsatta.
– De tyckte det var konstigt att UD aldrig har kontaktat oss. Det fick oss att känna att något var fel, säger Manel Klai.
Efter 18 månaders krig känner de sig mer bortglömda än någonsin. Sedan kriget bröt ut har tvillingsystrarna Manel och Rima Klai, födda och uppvuxna i Sverige, varit fast i Gaza med sina barn. Tillsammans har systrarna nio barn, innan kriget var de tio. Den då åttaåriga Khadija, Rima Klais dotter, dödades i ett israeliskt flyganfall i december 2023.
– Jag tycker barnen är starkare än de äldre. De är så starka, trots att de har gått igenom så mycket. Speciellt när vi var i södra delen av Gaza. Vi bodde kanske sju familjer i en lägenhet, de fick jättelite att äta, vi behövde hämta vatten och de bar tungt, säger Manel Klai.
Manel Klai och hennes familj har kunnat återvända till sitt hus i norra Gaza.
Bild:
Privat
Hon är tillbaka i norra Gaza tillsammans med sin man och deras fem barn. Rima Klai och hennes fyra barn är kvar i Khan Yunis, i södra Gaza, hos hennes mans familj. Sedan Khadija dödades har Rima Klai också blivit änka.
Både Manel och Rima Klai har länge velat lämna Gaza. När kriget återupptogs, efter knappt två månaders vapenvila, växte desperationen. De kontaktade det svenska generalkonsulatet i Jerusalem, som i samarbetar med UD för att få till evakueringarna. Under vapenvilan kunde sex svenska medborgare vid ett tillfälle lämna Gaza, något SvD var först med att rapportera. För att få möjlighet att göra det måste ens namn stå med på UD:s lista.
Något de fram tills dess trott att deras namn gjort.
Rima Klais dotter Khadija var åtta år när hon dödades i en israelisk attack mot Khan Yunis i december 2023. Fem barn blev fyra.
Bild:
Privat
Slag i magen
Samtalet med generalkonsulatet i Jerusalem blev som ett slag i magen.
– Vi frågade varför våra namn fram tills idag inte har varit med på någon lista över vilka som ska få resa ut från Gaza. Kvinnan på generalkonsulatet förklarade att de har hjälpt ett antal svenskar ut den senaste tiden, och sa att UD inte har skickat våra namn till dem, någon gång. De tyckte det var konstigt att UD aldrig har kontaktat oss. Det fick oss att känna att något var fel, säger Manel Klai.
Kvinnan på andra sidan linjen ville hjälpa till, upplevde hon det som.
– Hon tog mitt och min tvillingsysters namn och skickade ett mejl till UD. Men de har inte fått något svar än.
Systrarna i Gaza bestämde sig därför för att själva ringa till UD i Sverige. Samtal från Gaza till Sverige är inte billiga, och deras ekonomiska situation är mycket knaper.
UD hade dock inte mycket att säga när de ringde.
– Det enda svar vi fick från dem var ”vi har ingen ny information just nu”, säger Manel Klai.
Barnen är starkare än de vuxna, enligt Manel Klai. Trots allt de varit med om sedan kriget bröt ut.
Bild:
Privat
På ”liv och död”
När kriget bröt ut hade Rima och Manel Klai bott i Gaza i flera år med sina män, som är palestinier. De växte upp strax utanför Stockholm, där deras föräldrar och yngre systrar fortfarande bor. Dagens ETC har flera gånger varit i kontakt med Manel och Rima Klais familj i Sverige. Beslutet om att flytta till Gaza gjorde först familjen orolig, men när föräldrarna kom på besök såg de att det – trots allt – fanns en vardag också här. Sedan kom kriget.
– Vi tänkte aldrig att det skulle bli såhär stort, såhär långt. Jag vill vakna och se att det här var en dröm. Jag hoppas att jag får se dem och barnen igen. De barn som är kvar, i alla fall, sa deras mamma Beya i ett samtal med Dagens ETC hösten 2024.
Manel och Rima Klais yngre systrar Nihed och Hoyem har sedan kriget började haft mycket kontakt med UD. Efter samtalet med generalkonsulatet i Jerusalem skickade Hoyem Klai ett mejl till UD. Hon skriver att de flera gånger har varit i kontakt med dem för att försäkra sig om att tvillingsystrarna i Gaza är ”korrekt registrerade”, något de ska ha fått bekräftat att de var.
”Jag ber er att omgående ge en förklaring till varför mina systrars namn inte har vidarebefordrats till konsulatet och varför ingen kontakt har upprättats med dem trots att vi vid flera tillfällen varit i kontakt med er”, står det i Hoyem Klais mejl.
Hoyem Klai fortsätter med att det handlar om ”liv och död” och att de förväntar sig ett snabbt svar. UD har i skrivande stund inte återkommit. Mejlet skickades för snart två veckor sedan.
Liksom alla i Gaza har systrarna och deras familjer flytt flera gånger, bland annat till al-Mawasi utanför Khan Yunis. En slags sandstrand som kallats för en säker zon, trots att den attackerats flera gånger.
Bild:
Privat
Huset stod kvar
Att kunna komma tillbaka till familjens eget hus i norra Gaza – trots att systern Rima Klai är kvar med sina fyra barn i Khan Yunis – har varit en lättnad för Manel Klai.
– Jag blev väldigt glad när vi kom tillbaka för vårt hus är fortfarande bra.
Bild tagen förra året, bland tälten i al-Mawasi.
Bild:
Privat
Det är fortfarande brist på mat. Alla slags protein är bristvaror, varken ägg eller kött finns. Hungern blir tydlig också för de anhöriga i Sverige. ”Kan ni öppna kylskåpet? Vad finns det där, vad är det, vad ska ni äta idag? Kan ni visa?”. Så kan samtalen ibland låta, har lillasystern Nihed Klai berättat.
Manel Klai betonar att de inte vill ha någon hjälp av UD mer än det enda de inte kan göra själva: få med sina namn på listan över svenskar som är fast i Gaza, för att sedan få möjlighet att – när det går – evakueras.
– Vi vill inte att de hjälper. Vi kan fixa en bil härifrån till gränsen, vi kan göra allt, våra föräldrar hjälper oss med biljetter. Bara de (UD) skickar våra namn. Om de vill att vi betalar för det, då gör vi det med, säger Manel Klai.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.