Svenska skolan i Berlin, som ägs av kyrkans Svenska Viktoriaförsamlingen, har ekonomiska bekymmer. Därför sägs skolans åtta pedagoger upp. Samtidigt uppmanas alla att söka om sina tjänster.
– Vi har ett minskat barnantal och behöver se över ekonomin för att trygga för skolans framtid. Efter inrådan från flera arbetsrättsjurister kom vi fram till att samtliga sägs upp så att vi sedan har möjlighet att göra om kontrakten, säger Lena Brolin, som är skolans vd och kyrkoherde i församlingen.
Bara två dagar innan uppsägningarna fick skolledningen ett brev från delar av personalen där de protesterade mot att fritidspersonalen skulle få sämre löner och minskad arbetstid. Men enligt Lena Brolin har protesterna och uppsägningarna inte med varandra att göra.
– Nej, det är två olika saker. Det här handlar om att vi måste anpassa oss efter ekonomin, säger hon.
Flera anställda ser dock uppsägningarna som en reaktion på protesterna. Johnny Hellquist har jobbat på skolan i fyra år. Han tror att målet nu är att skolan ska göra sig av med dem som är besvärliga.
– Jag tror faktiskt att det här är ett sätt att få kritiska röster att försvinna från arbetsplatsen. Vi har varit bra på att organisera oss och säga ifrån, och den sista protesten blev kanske droppen.
Han tycker också att det är märkligt att personalen bara en dryg vecka före att de blev uppsagda fick reda på hur tjänsterna skulle se ut inför hösten. Då fanns visserligen planer på att några skulle gå ner något i arbetstid – men det sas inget om några uppsägningar.
– Därför känns det ännu mer som ett förhastat beslut, säger han.
Men enligt Lena Brolin är det inte så. Hon menar att de har fått rådet att säga upp alla för att kontrakten ska kunna skrivas om. Men den förklaringen köper inte Johnny Hellquist.
– Vi har inga skriftliga kontrakt ens, så vill de ändra något kan de egentligen bara skriva nya istället för att vi ska gå igenom hela den här processen.
Att alla ska söka om sina jobb menar han dels leder till stor oro bland personalen, och dels till en märklig konkurrens.
– Det blir en situation där vi får börja från början, där de kan välja den som kan tänka sig lägst lön och är minst besvärlig. Alla förbättringar vi har fått igenom riskerar att försvinna.