– Jag håller med de som säger att vapenexport inte kan förekomma i den situation som vi nu befinner oss i, sa Merkel.
Beskedet kom efter att en rad andra tyska politiker hade krävt ett stopp för vapenexporten till Saudiarabien, däribland den socialdemokratiske utrikesministern Heiko Maas.
Så sent som förra månaden godkände Tyskland ett avtal om 416 miljoner euro (4,3 miljarder kronor) för militär export till Saudiarabien, enligt DW.
Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier har uttryckt önskemål om att flera EU-länder ska vidta liknande åtgärder.
– Bara om alla europeiska länder är överens kommer det göra intryck på regeringen i Riyadh. Det kommer inte få några positiva konsekvenser om vi stoppar vapenexporten medan andra länder samtidigt fyller hålet, sa Altmaier enligt Reuters.
”Inget regeringsärende”
Men från svenskt håll finns inga planer på att avbryta vapenexporten till Saudiarabien.
– Det är en otroligt liten del som går till Saudiarabien nu, säger Sofie Rudh, pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson (S), till Dagens ETC.
Sveriges vapenexport till Saudiarabien låg 2017 på sju miljoner kronor. Två affärer ska ha stoppats under fjolåret, enligt regeringens egen redovisning.
Enligt Sofie Rudh förs inga diskussioner i regeringen om att avbryta vapenexporten till Saudiarabien i dagsläget.
– Nej, eftersom beslutsgången inte ser ut så. Det är inget regeringsärende. Det är myndigheten, ISP, som är ansvarig och beslutar.
”En diktatur”
Myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter, ansvarar för den svenska vapenexporten, med stöd av en bred blocköverskridande överenskommelse i riksdagen där alla partier utom SD och V ingick. Sedan april i år har de fått nya riktlinjer där ett demokratikriterium ska vägas in i bedömningen för nya affärer.
Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, är starkt kritisk och menar att beslutet om att stoppa vapenexporten till Saudiarabien borde ha fattats för länge sedan.
– Vi har jobbat för det i många år, just för att det är en diktatur och att de har fört ett fruktansvärt krig i Jemen i snart fyra års tid, säger hon.
Mordet på Jamal Khashoggi påverkar inte Svenska Freds inställning nämnvärt.
– Det som hänt Khashoggi är fruktansvärt, men det är ingen överraskning för någon vad för typ av regim Saudiarabien är. Det är bra att frågan uppmärksammas, men det är inget nytt. Det finns jättemånga exempel på journalister och oppositionella som har försvunnit och dödats. Förhoppningsvis blir det här droppen som får bägaren att rinna över.
Från april finns ett nytt demokratikriterium för svensk vapenexport. Hur väl följs det?
– Vi vet inte det än. Det nya regelverket prövas ju bara mot nya affärer. Men en eventuell försäljning av Jas Gripen till Filippinerna borde stoppas av det nya regelverket. Ett problem är formuleringen ”bör”, men om den politiska viljan finns går regelverket att tolka strikt. En annan del av problemet med vapenexporten är att de redan beviljade affärerna kan fortsätta. Självklart måste vi kunna avsluta affärer med länder som är orimliga att handla med, säger Hellström.
Hoppas på en ketchupeffekt
Sofie Rudh menar att det inte är regeringen som fattar beslutet.
– Men praxis är ju att leverera det man har sålt.
Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau har sagt att han överväger att frysa ett jätteavtal om försäljning av vapen till Saudiarabien, värt upp till 13 miljarder dollar (cirka 116 miljarder kronor), enligt Reuters.
– Det är jättebra att fler länder markerar nu, även om situationen länge varit densamma. Men Sveriges möjligheter att ta ställning finns där oavsett vad andra länder gör. Regeringen hänvisar besluten till ISP, men har alltid mölighet att lyfta ärendet till sitt bord. Att göra en politisk markering i det här borde vara självklart, säger Agnes Hellström.
”Situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Flera förespråkare av mänskliga rättigheter är dömda till långa fängelsestraff bland annat för brott mot vad som anses vara allmän moral, rykten som anses skada landet och kritik av kunga-familjen.
Rätten till församlings- eller religionsfrihet är kraftigt begränsad. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.
FN:s tortyrkommitté har mottagit många rapporter om att tortyr och annan ”illa-behandling” i fängelser och häkten är vanligt förekommande. Kroppsstraff i form av piskrapp förekommer. Under 2016 avrättades minst 153 personer, jämfört med 158 personer år 2015. Saudiarabien dömer barn under 18 år till döden.”
Sveriges vapenexport
Sverige säljer vapen till allt fler länder. 1990 exporterade Sverige krigsmaterial till 33 länder och 2017 till 62 länder.
De tio största exportdestinationerna 2017 (miljoner kronor)
1. Brasilien: 3 467
2. Indien: 1 366
3. USA: 813
4. Norge: 621
5. Tyskland: 615
6. Nederländerna: 499
7. Kanada: 322
8. Frankrike: 293
9. Storbritannien: 285
10. Sydafrika: 277
Dessutom exporterar Sverige krigsmateriel till bland annat Förenade Arabemiraten (149 mnkr), Jordanien (9 mnkr), Algeriet (9 mnkr), Saudiarabien (7 mnkr) och Qatar (6 mnkr).
Källa: ISP