– De visste väl att jag skulle bli ett vittne och tänkte dela med mig av hur det ser ut i landet, hur människorna lever och behandlas, säger han.
Benjamin Ladraa, 25 år från Göteborg, befinner sig på tisdagen i Jordanien dit han blev skickad tillbaka av de israeliska gränsvakterna. Den 5 juli försökte han ta sig till Palestina som sedan 70 år tillbaka är ockuperat av Israeliska styrkor.
– För att ta dig in behöver du passera tre gränskontroller, som är illegala för att israeliska vakter olovligen kontrollerar vilka som försöker ta sig in i Palestina, och därefter kommer de palestinska gränskontrollerna. Jag hade gått i över 12 timmar och när jag kom fram till gränsen fick jag sitta i ett sex timmar långt förhör innan de israeliska vakterna beslutade sig för att inte släppa in mig i Palestina, säger han till Dagens ETC.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I augusti förra året började han sin resa från Göteborg till krigsdrabbade Palestina, som i mer än 70 år levt under förtryck och ockuperats av Israel. Meningen med resan var att uppmärksamma konflikten och få fler att engagera sig i arbetet med mänskliga rättigheter.
– Världens problem kommer inte att lösas av sig själv. Det krävs att vi måste göra något åt det och bestämma oss för om vi ska vara en del av lösningen eller om vi ska stå och titta på.
Besökt flera flyktingläger
Under hans 11 månaders långa vandring har han sett mycket och mött många människor som tvingats i väg från sina hem och lever i stora flyktingläger i länder som gränsar till Västbanken och Israel.
– Jag träffade människor som från flyktinglägret kan se sin hemby på andra sidan gränsen, det är på ett avstånd som tar några minuter med bil.
Men de får inte återvända hem och vakterna håller dem borta, säger han och fortsätter:
– Hur kan någon ha rätten att driva bort någon från sitt hem, sätta dem i flyktingläger och sedan säga att ni får aldrig mer komma hem igen?
Benjamin Ladraa är inte förvånad över att han nekades inträde. Han är övertygad om att de hade bestämt sig för att inte släppa in honom så fort han anlände till gränskontrollen, men att de höll kvar honom för att få ut så mycket information om honom som möjligt.
– De visste väl att jag skulle bli ett vittne och tänkte dela med mig av hur det ser ut i landet, hur människorna lever och behandlas.
I maj i år invigdes USA:s nya ambassad i Israel som flyttades från Tel Aviv till Jerusalem. Det sågs som ett stort svek för palestinier som länge kämpat för att få en egen stat och få utlysa Jerusalem som sin huvudstad, men som levt under förryck av Israel sedan dess styrkor ockuperade staden 1967.
I samband med ambassadflytten utbröt demonstrationer mellan palestinier och israels militär som slutade med att över 50 personer miste sina liv.
– Jag har träffat flera människor som blev skadade i demonstrationerna och många av dem kommer få leva med sina skador för resten av sina liv.
Återvänder till Sverige
Nästa vecka lämnar Benjamin Ladraa Jordanien för att åka hem till Sverige igen.
Vad ska du göra nu?
– Resan är inte slut än bara för att jag inte lyckades ta mig in i Palestina. Arbetet med de mänskliga rättigheterna fortsätter.