Det finns inte någon säker plats i Gaza, det vet den svenska tvåbarnspappan Mohammed Alserr allt för väl vid det här laget.
”Jag har inga pengar eller någon som kan hjälpa mig att flytta till en säker plats. Folk i skolan har åkt i väg igår, ingen från UD har kontaktat mig eller min familj, den svenska regeringen har svikit oss när jag såg hur andra länder skyddar sina medborgare medan Sverige har lämnat oss till kriget och till lokala myndigheter”, skriver Mohammed Alserr i ett Whatsapp-meddelande.
Dagens ETC försöker ringa upp, men Mohammed Alserr kan inte prata.
”Förlåt jag kan inte prata just nu ska försöka ringa dig senare”, skriver han.
Han har börjat gå mot den lite större bilvägen i hopp om att hitta någon som kan hjälpa honom till en om inte säker, så säkrare plats. Under tisdagsförmiddagen var det bara han och en till familj kvar i skolan. Enligt IDF ska det gå att skanna en QR-kod på en interaktiv karta för att se vilka platser som är säkra och vilka man ska undvika. Men det är lättare sagt än gjort för den som saknar transportmedel.
Slut på kontanter
Mohammed Alserr skriver i ett annat meddelande att hans Swedbank-kort slutade att fungera för en månad sedan. Det är därför han inte har några pengar kvar – Western union och andra tjänster för att skicka pengar har inte heller varit ett alternativ. När Dagens ETC pratade med Mohammed Alserr för någon vecka sedan berättade han om att han, eftersom han åkte till Gaza för att hälsa på sina gamla föräldrar när det fortfarande var sommar, inte hade några varma kläder med sig. Han hade fått låna ett täcke av någon i den FN-skola som han vid den tidpunkten sov i.
Också i Haifaskolan, som han kom till för en vecka sedan, har det varit kallt. Men det fanns i alla fall mat.
”I FN-skolan precis bredvid gränsen i Rafah fick jag ingen mat flera dagar i rad”.
”Stor orättvisa”
Dagen ETC har också varit i kontakt med Yumna Ismael, Mohammed Alserrs fru. Hon och deras två barn har fått sin tillvaro helt vänd uppochner i och med att han är fast i Gaza.
Yumna Ismael kan inte heller prata i telefonen när Dagens ETC ringer. Hon försöker få kontakt med sin familj, som också de är fast i Gaza. Ingen av dem är dock utländsk medborgare.
”Hela min familj är där och min man kan inte vara med oss eller resa hem. Jag kan inte leva mitt vanliga liv. Det är en stor orättvisa.”
Både Yumna Ismael och Mohammed Alserrs bror, som också bor i Sverige, har varit i kontakt med UD. Dagens ETC har tagit del av mejlkonversationen mellan UD och brodern, där han skriver att ”Det är högst oacceptabelt att Mohammed upprepade gånger har varit tvungen att kontakta er, svara på samma frågor och få skriftliga svar utan att få nödvändig hjälp.”
Är stark för barnen
I ett annat meddelande undrar Yumna Ismael vart folk ska ta vägen. Som Dagens ETC tidigare har rapporterat var Gaza redan innan den 7 oktober ett av de mest tätbefolkade områdena i världen.
Nu ber Israel invånare i staden Khan Younis att åka till Rafah. Al Jazeera citerar den palestinska nyhetsbyrån Wafa som rapporterar om att ett femtiotal människor under tisdagsförmiddagen dött i bombningar i centrala Gaza och i Khan Younis.
”Vart ska folket ta vägen? Det finns ingen säker plats längre. Vad gör jag… jag försöker vara stark för mina barn som väntar på sin pappa varje dag.”
Dagens ETC har sökt UD, som på måndagskvällen skriver att de ska återkomma ”under vanlig kontorstid”. Mohammed Alserr är i kontakt med Amnesty i Sverige, som är medvetna om hans situation.
”Amnesty kan i dagsläget inte säga så mycket om det enskilda fallet mer än vi uppmanar utrikesdepartementet att göra vad de kan för att lösa den här situationen”, skriver Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty, i ett mejl till Dagens ETC.