Ibland räcker det inte med en resa. I flera delstater måste man vänta 48 till 72 timmar från första ultraljudet till själva aborten. Vilket gör att man måste göra flera kostsamma resor. Första månaden efter lagen trädde i kraft halverades antalet aborter i Texas, men hur många av kvinnorna som ändå lyckas få tillgång till abort på annat sätt vet man inte än.
– De här reglerna är enbart till för att försvåra för kvinnor att få den vård de behöver, säger Neta Meltzer på organisationen Planned Parenthood i Rocky Mountains i Colorado.
Fullbokat i veckor
Colorado är en av få delstater i USA som har nästintill fri abort, och där, precis som i andra närliggande delstater är det fortfarande fullbokat på klinikerna i veckor framöver.
– Det har snart gått ett halvår sen lagen trädde i kraft och antalet patienter från Texas ser inte ut att minska. På vissa av våra kliniker har antalet patienter ökat med 800–1 000 procent. Vi pratar konstant om hur vi ska lösa det här långsiktigt, berättar Neta Meltzer.
Fler abortkliniker både i Colorado och nationellt är en mer långsiktig lösning, men även att utöka arbetet med medicinska aborter via digitala läkarbesök där abortpiller skickas via posten, enligt Neta Meltzer.
Historiskt skede
Drygt 55 000 aborter utfördes i Texas 2017 enligt Guttmacher Institute, en forskningsorganisation som studerar, utbildar och främjar sexuell och reproduktiv hälsa. De aborterna ska nu få plats någon annanstans, påpekar Neta Meltzer. Och kanske även fler framöver.
Högsta Domstolen förväntas inom några månader komma med ett domstolsbeslut som kan innebära att delstater får självbestämmanderätt i abortfrågan. I praktiken innebär det att alla republikanskt styrda rikdelstater kommer att införa hårdare abortbegränsningar.
– Vi är i ett historiskt skede just nu när det gäller reproduktiva rättigheter i det här landet. Men jag är inte säker på att folk förstår vad som kan hända. Vi kommer att få se allt fler kvinnor som tvingas till att föda barn eller som försöker avbryta graviditeten på egen hand.
Papperslösa riskerar utvisning
Neta Melzer påpekar också det uppenbara, att det alltid är de mest utsatta grupperna som drabbas hårdast.
– Det drabbar svarta och bruna kvinnor, samhällen på landsbygden och givetvis papperslösa.
Svarta patienter stod för 30 procent av aborterna i Texas 2020 trots att bara 12 procent av befolkningen i Texas är svart. ”Unga kvinnor kommer att förlora sin framtid om de tvingas till att bli föräldrar för tidigt. Fattigdomen kommer att gå i arv i ännu en generation”, sa Michelle Anderson, ordförande för Afiya Center som arbetar för svartas reproduktiva rättigheter i Texas, när lagen gick igenom i höstas.
Utöver den ekonomiska faktorn som drabbar utsatta grupper så finns det ännu ett hinder för de papperslösa kvinnorna. Att korsa delstatsgränser innebär en risk att upptäckas av immigrationspolisen och att bli utvisad från landet.