”Svenska och franska regeringens attacker mot israeliska banker.”
”Amnesty International sprider falsk information i syfte att undergräva staten Israels legitimitet.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Rubrikerna kommer från Jerusalembaserade organisationen NGO Monitor. Utåt sett är det en icke-statlig organisation med målet att motverka de ”självutnämnda humanitära organisationer som utnyttjar etiketten ’universella mänskliga rättigheter’ för sin ideologiska och politiska agenda”.
Bakom fasaden är NGO Monitor med stor sannolikhet något annat. Kritiken mot dem har varit massiv från journalister, diplomater och forskare, för att de driver en pro-israelisk agenda och gång på gång publicerar information som är uppenbart felaktig.
Men som del i det pågående propagandakriget mot de frivilligorganisationer som försöker rapportera om situationen för de mänskliga rättigheterna i området passar NGO Monitor som handen i handsken.
Aktivister berättar
Den 25 april besökte Mahmoud Abu Rahma, talesperson för den palestinska människorättsorganisationen Al Mezan Center for Human Rights, och israelen Ran Goldstein, chef för Physicians for Human Rights-Israel, Sveriges riksdag för att berätta om hur inte bara Israel, utan också Hamas och den palestinska myndigheten, gör handlingsutrymmet mindre för dem som förespråkar mänskliga rättigheter.
– Attackerna från Israel gör det svårt att verka. De ändrar reglerna för finansiering av våra organisationer. De anklagar oss för att förespråka våld. Kallar oss landsförrädare. Försöker misskreditera oss. Utövar påtryckningar på våra medarbetare och journalister, arresterar dem på lösa grunder, säger Ran Goldstein, vars organisations huvudfokus är rätten till hälsa för alla.
Dock ser det inte mycket bättre ut på den palestinska sidan.
2012 låg Mahmoud Abu Rahma inlagd på sjukhus i en vecka med livshotande skador efter att ha blivit attackerad och knivhuggen på öppen gata kort efter att ha skrivit en artikel där han kritiserade den palestinska myndigheten för att tysta kritiker och tortera meningsmotståndare.
Pressfriheten hotas
Enligt Palestinian Center for Development and Media Freedoms greps ett 40-tal personer 2015 för att ha kritiserat palestinska myndigheten. Organisationen räknar till nästan 200 fall samma år, då myndigheten ”underminerade pressfriheten”.
– Säkerheten är hotad för alla som arbetar för mänskliga rättigheter, säger Mahmoud Abu Rahma.
Attackerna har ökat
Israels attacker mot frivilligorganisationer har enligt Mahmoud Abu Rahma intensifierats efter att Palestina formellt blev en medlem av Internationella brottmålsdomstolen ICC 2015.
– Al Mezan har försökt dokumentera krigsbrott och övergrepp från israeliska armén. Det är alltså fakta som också FN-observatörer oberoende av oss rapporterat om. Allt detta har vi kunnat lämna över till ICC för utredning sedan några år tillbaka, och det oroar naturligtvis Israel som inte vill att domstolen blandar sig i, säger han.
Juridiskt krig
”Lawfare” – ett juridiskt krig – är staten Israels och de pro-israeliska gruppernas beteckning på Al Mezans verksamhet. Ännu ett sätt att misskreditera dem som förespråkar mänskliga rättigheter.
– Vår organisation, Physicians for Human Rights-Israel, kände av ett ökat tryck redan efter oroligheterna i Gaza 2010. Men om man ska säga något positivt ändå, så ser vi att alla frivilligorganisationer tvingats till närmare samarbete för att klara av den här situationen, säger Ran Goldstein.
Vilka progressiva röster finns kvar som går emot propagandan, från bägge sidor?
– De finns, men stödet hos allmänheten för att diskutera mänskliga rättigheter har sjunkit. I Palestina har människor också blivit mer radikaliserade, säger Mahmoud Abu Rahma.
Trohet framför allt
Det som händer i Israel, enligt Ran Goldstein, är att den som på något sätt vill kritisera politiken först av allt måste positionera sig för Israel, säga att den är emot sanktioner och att den inte stödjer organisationer som kritiserar landet.
– Men sen, om kritik läggs fram, hamnar man alltid i en diskussion om lojalitet, helt enligt regeringens agenda, säger han.
Går det att vända konflikten med dagens ledarskap i respektive läger?
– I vissa fall skulle man behöva byta ut politiker. Det finns de vi vet är kritiska, men de föredrar att prata priser på bostadsrätter för att inte förlora röster. Det skulle behövas ett nytt samtalsklimat för att politiker skulle våga lyfta frågan, säger Ran Goldstein.
– Man måste komma ihåg att det finns en stark, enad part och en svag och splittrad part i konflikten. Vad som görs i Palestina är egentligen av mindre betydelse. Det vi tror har saknats är tillräckligt internationellt stöd. Att världen sätter emot, säger att nu får det vara nog, att den israeliska ockupationen inte bara är en överträdelse av internationell rätt, utan ett brott mot internationell rätt, säger Mahmoud Abu Rahma.