BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Alla politiska fångar som hålls inlåsta utan rättegång kommer att släppas, säger presidentens talesperson Haifa Sallah.
Ingen vet hur många som försvann eller mördades i fängelse under Jammeh. Tijan Barrow fruktade att han skulle bli en av dem.
– Det enda jag kunde tänka på medan de slog och trakasserade mig var "bara de inte tar mig till Jammeh och presidentpalatset". Då visste jag att det var ute med mig.
Sedan Yahya Jammeh tog makten i en militärkupp 1994 har han styrt landet genom hänsynslöst förtryck av meningsmotståndare och ett hårt grepp om i stort sett alla fria medier. Regimkritiker har tystats med hot och våld. Säkerhetsstyrkor och paramilitära grupper har getts listor med namn på journalister, politiker, studenter, människorättsaktivister, jurister och andra som sedan försvunnit. Befolkningen levde i ett tillstånd av fruktan, bara att nämna presidentens namn var förenat med livsfara.
Att ställa ansvariga för brott till svars för att få upprättelse och rättvisa var otänkbart. Homosexuella har förföljts och hotats. 2014 infördes en lag som innebar att homosexuella handlingar kunde straffas med livstids fängelse.
Ung befolkning
Gambias befolkning är ung – drygt två tredjedelar är under 25 år – och känner inte till något annat än diktatorn som styrde landet med hot, våld och nycker. Det blir en utmaning för den nya regeringen att tillfredsställa befolkningens krav på rättvisa för den tidigare regimens övergrepp och samtidigt bygga upp samhällsinstitutioner som i över två decennier dominerats av en enda man.
– Vi måste våga prata om mänskliga rättigheter, samtidigt som vi måste vara realistiska. Att reda ut vem som har gjort vad, samla bevis och att ställa de ansvariga inför rätta är en process som kommer att ta flera år, säger juristen Aziz Bensouda.
President Adama Barrow vill upprätta en sannings- och försoningskommission efter samma modell som de kommissioner som installerades i Sydafrika efter apartheid. Syftet är att utreda och ge en så tydlig bild som möjligt av orsakerna, bakgrunden och omfattningen av de grova brott som begåtts under Jammeh.
– Människor måste få veta. De behöver få svar på sina frågor. Allt material som kommissionen hittar behöver inte vara offentligt men processen måste vara öppen, säger juristen Ida Persson.
"Som ett slag i magen"
Ida Persson är född i Sverige men uppvuxen i Gambia där hon har bott större delen av sitt liv. När Adama Barrow utropades som segrare i presidentvalet i december i fjol var hon i huvudstaden Banjul. Sex dagar senare förklarade Jammeh resultatet ogiltigt.
– Det var som ett slag i magen. Luften gick ur människor som firat i flera dagar.
Jammehs tid vid makten var äntligen över, han hade accepterat valresultatet, bara för att ändra sig några dagar senare. Folket hade sagt sin mening, men ledaren vägrade lyssna.
I Banjul hade invånarna vant sig vid Jammehs nycker. Hans sätt att styra genomsyrade rättsväsendet, säkerhetstjänsten, hela samhället.
– I Gambia lönar det sig inte att bli -frustrerad, arg eller försöka protestera.
Telefonen ringer i ett. För några dagar sedan fördes en nära släkting bort av militären utan att familjen fick veta varför eller vart deras familjemedlem tagits. Att vända sig till polisen var lönlöst.
– Det enda som fungerar här är beslutsamhet och tyst diplomati, säger Ida Persson.
Rättsväsendet bara en spillra
Rättsväsendet är i spillror efter Jammehs 22 år vid makten. För Adama Barrow, en fastighetsmogul utan tidigare politisk erfarenhet, och hans nya regering väntar flera utmaningar, bland annat det tidskrävande arbetet att bygga upp landet. Avtalet som de västafrikanska ledarna förhandlat fram med Jammeh, och som gjorde att han slutligen lämnade landet, gör det svårt för den nya regeringen att åtala den tidigare presidenten och hans supportrar för de människorättsbrott som många menar att han har gjort sig skyldig till under sin tid vid makten.
Gambiska säkerhetsstyrkor, och särskilt underrättelsetjänsten – en särkilt brutal paramilitär styrka känd som Jungulers och som lydde direkt under Jammeh – anklagades upprepade gånger för mord och tortyr av politiska motståndare. Seger för andra länder
Valet är inte bara en seger för Gambia, utan också för befolkningen i andra västafrikanska länder där ledarna till varje pris försöker hålla sig kvar vid makten.
– Utgången i Gambia sänder en signal till andra västafrikanska ledare som försöker bryta mot landets konstitution och förlänga sin tid vid makten, säger FN:s representant i regionen Mohammed Ibn Chambas.
Tusentals människor som flydde när Jammeh vägrade lämna ifrån sig makten återvänder till färjeläget i Barra.
– Gambia idag är inte samma Gambia som igår, säger Tijan Barrow.
Tryckte upp budskapet på t-shirts
Dagen innan de maskerade männen plundrade tryckeriet och arresterade Barrow och två av hans vänner hade Gambias nya president Adama Barrow svurit presidenteden på landets ambassad i grannlandet Senegals huvudstad Dakar.
Hashtaggen #GambiaHasDecided, som spreds efter valet när Jammeh vägrade erkänna sig besegrad, fick en ny innebörd. Tijan Barow såg en affärsmöjlighet.
– Jag började trycka upp budskapet på t-shirts. Redan samma dag fick jag flera hundra beställningar. Det var därför jag bad mina vänner hjälpa till.
När soldaterna kom till tryckeriet fanns över 400 tröjor med trycket på i lokalen. När Jammehs plan lyfte mot Guineas huvudstad Conakry, och Jammehs män tog av sig sina uniformer och flydde, kunde Tijan Barrow äntligen lämna den nationella säkerhetstjänstens kontor där han hållits fången i tre dagar utan att hans familj och vänner visste var han befann sig eller varför han förts bort.
– Min son var den sista som arresterades när Jammeh fortfarande hade makten och den första att släppas fri under Barrow, säger Tijans pappa, Saidibou Barrow. Han fortsätter:
– Vi måste se till så att det vi har gått igenom aldrig upprepas.