Mänsklig rättighet eller cynisk exploatering av barns psyken? Frågan om sociala mediers väsen har aktualiserats efter att det australiska parlamentet i torsdags röstade igenom världens hittills högsta åldersgräns. Personer under 16 år ska inte kunna skapa konton på sociala medier, beslutade Representanthuset med 102 röster mot 13. Senaten röstade också ja med 34 röster mot 19.
– Plattformar har nu ett socialt ansvar att se till att säkerheten för våra barn är en prioritet för dem, sa premiärminister Anthony Albanese.
Med den nya lagen vill politikerna göra något åt den katastrofala utvecklingen inom barns psykiska hälsa – men kritiker varnar för att ändringen kommer att leda till isolering.
Förslaget tycks också ha stöd av en majoritet av landets vårdnadshavare, skriver BBC. Amy Friedlander, an australisk trebarnsmamma som har lobbat för lagändringen, anser att det kan bidra till en positiv normförskjutning.
– Under alltför lång tid har föräldrar haft det omöjliga valet mellan att ge efter och ge sitt barn en beroendeframkallande enhet eller att se sitt barn isolerat och känna sig utanför, säger hon till BBC.
Youtube är okej
Vilka sociala medier som kommer att inkluderas av beslutet kommer att beslutas längre fram av landets kommunikationsminister Michelle Rowland, men hon har tidigare signalerat att Tiktok, Instagram, Facebook och X kommer att finnas bland de barnförbjudna plattformarna. Youtube kommer sannolikt att undantas från reglerna, liksom plattformar för meddelanden och spel, skriver BBC.
Motståndare till lagändringen anser att den kommer att bidra till isolering snarare än skydd för ungdomar. I brist på sociala medier finns också en risk för att de hamnar i mer oreglerade delar av internet, argumenterar de.
Internetforskaren Elza Dunkel säger i en intervju med Göteborgs-Posten att den australiska regeringen bortser från de positiva aspekterna med sociala medier. För många barn är de ett verktyg för att hitta en plats och känna att man duger.
– Det är inte alla som har kompisar i skolan eller en idrottsplats att hänga på, säger hon.
Plattformarna får hitta lösning
Ägarna till Meta och Tiktok är högljudda kritiker till lagändringen. De anser att den inte tar hänsyn till barns åsikter eller vad plattformar redan gör för att skydda dem, rapporterar Ekot.
Företrädare för X tar sig brösttoner och ifrågasätter om lagändringen är förenlig med internationella bestämmelser och avtal om mänskliga rättigheter som Australien har undertecknat, skriver BBC.
Enligt lagförslaget kommer det att vara upp till plattformarna att få fram en säker lösning för att åldersverifiera sina användare. Ett år får de på sig, och misslyckas de kan de tvingas böta drygt 350 miljoner kronor. Inga straff kommer att utfärdas mot barn som bryter mot reglerna.
En möjlighet är biometrisk ansiktsigenkänning, som dock en osäker teknik, varnar forskare. Förutom problem med integritet lyfts att det är enkelt att kringgå åldersgränsen genom att använda VPN och på så vis låtsas befinna sig i ett annat land.