Dubbelt så många dollarmiljardärer
Nyhetsbyrån har tagit del av färska siffror från banken UBS som visar att antalet amerikanska dollarmiljardärer mer än fördubblats de senaste tio åren, från 267 2008 till 607 förra året.
Inkomstklyftorna har ökat under samma period och idag äger den rikaste femtedelen 88 procent av USA:s samlade förmögenhet.
– De rika har blivit rikare och de har blivit rikare allt snabbare. Konsumtionsdriften eller hungern har bara blivit allt mer exklusiv, säger John Mathews, UBS:s chef för privatbankingtjänster för de rikaste kunderna, till Reuters.
”Jag älskar för fan Pink Floyd”
Konsumtionen kan nå extrema nivåer. Miljardären Jim Isray som äger amerikanska fotbollslaget Indianapolis Colts skapade förra månaden rubriker då han betalade fem miljoner dollar, motsvarande cirka 50 miljoner kronor, för två gitarrer som tillhört Pink Floyd-sångaren David Gilmour.
– Jag älskar för fan Pink Floyd, jag kan inte förneka det, sa han till Rolling Stone.
Fattiga får det värre
Samtidigt har de allra fattigaste det allt tuffare. 39 miljoner människor får socialhjälp i form av matkuponger, en ökning med 40 procent sedan 2008.
Mycket har också blivit dyrare med priser som ökar långt över inflationstakten. Hyrorna i New York har exempelvis ökat dubbelt så snabbt som lönerna mellan åren 2010 och 2017, enligt siffror från uthyraren Street Easy.
– I områden med små resurser har det inte blivit bättre, bostadsmarknaden har inte blivit bättre för dem. Det känns inte som någon boom ännu, säger Carolyn Valli, chef för en organisation i New York som hjälper fattiga att bygga egna hus.
”Skadligt för demokratin”
Det finns också en tilltagande oro för klyftorna bland ekonomer, debattörer och politiker i alla läger i USA. Under senare år har många varnat för att snedfördelningen i längden blir skadliga för alla, inte bara de fattiga.
– Folk blir allt mer benägna att uppge att de tror att systemet är riggat mot dem. Det är skadligt för vår demokrati, men jag tror faktiskt också att det är skadligt för ekonomin. Vi kommer att se allt fler att ge upp det som vanligtvis driver oss att nå ekonomisk framgång. Det kommer att leda till utbredda, högljudda krav på att fullständigt kullkasta vårt kapitalistiska system, säger Melissa Kearny, ekonom på universitetet i Maryland, till CNBC.
Källa: Federal Reserve, Washington Center for Equitable Growth, Reuters