Då, på 1980-talet, slöt världen upp kring Etiopien. Live aid-rockkonserter och ”We are the world” samlade ihop miljoner dollar till humanitär hjälp.
Idag 40 år senare har en internationell FN-insamling bara lyckats samla 17 procent av det som behövs, rapporterar FN:s kontor för koordinering av humanitär hjälp, Ocha.
I torsdags gick FN:s expertpanel för Mänskliga rättigheter ut med kravet att de stridande parterna i Sudan måste släppa fram internationell hjälp:
”Båda parter i kriget använder mat som ett vapen och svälter ut civila”, skriver experterna i ett uttalande och fortsätter:
”Omfattningen av den hunger och fördrivning som vi ser i Sudan idag har inte någon historisk motsvarighet och är något vi aldrig tidigare upplevt. Sudanska armén och milisgruppen RSF måste upphöra med att blockera, plundra och utnyttja humanitär hjälp.”
Tio miljoner på flykt
Tillsammans med torka, översvämningar och att man inte kunnat så eller skörda har konflikten drivit nära tio miljoner sudaneser på flykt och FN-organet Ocha räknar med att cirka 25 miljoner människor kommer att behöva katastrofhjälp i år.
Experterna fördömer också de länder som ger militärt stöd till de stridande i inbördeskriget. Det handlar om Förenade Arabemiraten och Ryssland, som bland annat genom Wagnergruppen stöder den halvofficiella milisgruppen RSF, Rapid Support Forces. Den sudanesiska armén får stöd från bland andra Iran och Egypten.
Både Iran och Förenade Arabemiraten anklagas för att exportera dödliga drönare till respektive sida i kriget.
Uppdrag: folkmord
Den hårdast drabbade delen av Sudan är provinsen Darfur. Där finns det en lång historia av mord, övergrepp mot kvinnor och etnisk rensning. I Darfur har RSF kontroll över stora områden och de anklagas för brott mot mänskligheten i form av folkmord mot masaliterna och andra svarta befolkningsgrupper.
RSF består av arabiska miliser som i årtionden försökt rensa ut de svarta befolkningsgrupperna. RSF bildades för just detta ändamål av den förre diktatorn Omar al-Bashir som av Internationella brottmålsdomstolen ICC förklarats ansvarig för folkmord.
Sudan har under en längre tid drabbats av väderkatastrofer som torka som, kombinerat med plötsliga översvämningar, lett till undernäring hos miljoner människor.
Sexuellt våld som vapen
När inbördeskriget mellan Sudans armé och RSF bröt ut för två år sedan blev situationen akut. Tusentals människor har dödats i direkta militära strider och åter tusentals har avrättats av framför allt RSF i Darfur. FN-rapportörer har också slagit larm om att sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor använts som vapen i krigföringen.
Hur många som dödats av krigshandlingar och umbäranden när de tvingats fly från sina hem är osäkert, det finns lokala uppskattningar på så många som 160 000 människor.
Men det är konsekvenserna för civilbefolkningen tillsammans med svälten som gör situationen till den dödligaste katastrofen på 40 år.