Studentprotesterna i USA: Terrorstöd, sanningssägare eller förledda barn?
Lärare vid Colombiauniversitet skapar en mur för att skydda studenterna mot en polisinsats.
Bild: Helena Gustavsson
Dagens ETC
Studenterna på Columbiuniversitetet som demonstrerat mot Israels krig i Gaza har framställts som både terrorstödjande antisemiter och censurerade sanningssägare. Efter New York-polisens insats i veckan dök en ny beskrivning upp: barn förledda av agitatorer.
I en visuellt dramatisk insats tog sig New York-polisen på tisdagskvällen in på Colombiauniversitets Hamilton Hall via ett fönster på andra våningen. Till sin hjälp hade polisen ett bepansrat fordon med en lång stege på taket. Smeknamn: “the bear”.
Skolbyggnaden hade i ett knappt dygn ockuperats av pro-palestinska demonstranter. Efter att Columbias ledning under måndagen pressat studenterna i tältlägret på campus att lämna gräsmattan (som skulle iordningsställas för avslutningsceremonier) beslutade en grupp sig för att istället flytta till Hamilton Hall, en byggnad som flera gånger tidigare ockuperats av studenter. Det ledde till att Columbia för andra gången på mindre än två veckor kallade in polis. Runt midnatt var byggnaden tömd och alla där och i lägret gripna och skickade till häktet på södra Manhattan.
“Barnens säkerhet”
Dagen efter polisinsatsen höll borgmästaren (och före detta polisen) Eric Adams en presskonferens tillsammans med flera polischefer. Adams påstod flera gånger att “utomstående agitatorer” skaffat sig inflytande över “barn” som deltog i studentprotesten och fått dem att byta taktik. “Barnens säkerhet” var en stor anledning för polisen att ingripa. Adams påstod även att det finns “en global rörelse för att radikalisera unga”.
Hur stor andel av de gripna som var “barn”, alltså studenter, och hur många som var “agitatorer” ville Adams inte svara på. Det enda exemplet på en möjlig agitator som då erbjöds (och snabbt ifrågasattes) var en 63-årig kvinna (hustru till en palestinaaktivist) som en vecka tidigare besökt lägret. Som ett ytterligare bevis på utomståendes påverkan på studenterna höll en polischef under presskonferens upp en grov kedja som använts för att låsa dörrarna till Hamilton Hall, och påstod att detta inte var något som studenter äger. Snart visade det sig dock att just den typen av kedjor finns att köpa i en butik på Columbia campus.
Term från medborgarrättsrörelsen
Många har poängterat att begreppet "outside agitator” är långt ifrån nytt och bland annat användes frekvent under medborgarrättsrörelsen för att misstänkliggöra aktivister. Men en person som synts på området och faktiskt kan beskrivas som professionell aktivist är Lisa Fithian. Hon befann sig på campus kvällen före ockupationen men inte vid polisräden. Oavsett om Fithian (eller andra eventuella aktivister) haft någon påverkan på studenterna så gav hennes närvaro en öppning för påståenden om att barnen, med Adams ord, korrumperats.
Polisen gjorde sedan sitt bästa för att göra det svårt att uppskatta hur stor andel utomstående som varit en del av ockupationen av Hamilton Hall. När de släppte statistik över studenter och icke-studenter bland de gripna så hade gripna vid Columbia adderats med gripna både på och utanför City College. Till slut uppgav en talesperson för Columbia att 13 av runt 44 ockupanter inte hade anknytning till skolan. På fredagsmorgonen fanns ingen ytterligare information om vilka dessa var.
Skott avfyrat
Vad ingen nämnde vid presskonferensen var att en pistol avfyrats av en polis under insatsen. Skottet ska ha avfyrats “av misstag”. Även andra händelser kan ha gått under radarn då media inte fick närvara under polisinsatsen. Det finns dock en del videor tagna av studenter. Här syns exempel på brysk och oberäknelig behandling av demonstranter, dock i mindre omfattning än på en del andra campus där polisen agerat mot studenter. En video visar också poliser kasta möbler från Hamilton Hall nedför en trappa, detta efter att ockupanterna tidigare kritiserats i flera medier för att ha vandaliserat när man slagit sönder en fönsterruta.
Även på många andra håll i USA har polisen under veckan gått in på campus för att bryta upp protestläger. På en del lärosäten har dock studenterna fått igenom en del krav och själva avvecklat sina läger.