Så ser vardagen redan ut. Nu återstår det sista steget: att styra oss. Det menar Harvardforskaren Shoshana Zuboff, som hoppfullt följt framväxten av det digitala samhället sedan 1980-talet. Men under det senaste decenniet har hon svängt för att till sist, förra året, komma ut med tegelstensdystopin ”The age of surveillance capitalism – The fight for a human future at the new frontier of power”.
Den är lika dramatisk som titeln antyder. Det vi står inför är kampen för en mänsklig framtid värd att leva, är hennes budskap.
Pokémon Go är framtiden
Redan för ett decennium sedan genomförde Facebook ett experiment då de testade om de kunde få fler personer att gå och rösta genom att styra deras flöden. 340 000 fler gick och röstade, enligt Facebook. Mobilspelet Pokémon Go fick spelare att röra på sig och träffa nya människor. Men det egentliga syftet var att testa metoder för att valla människor dit man ville, ofta till restauranger och andra platser där de kunde konsumera, samtidigt som man samlade in mängder av data om människors rörelsemönster och beteenden i den fysiska världen. Dessa var testballonger, enligt Zuboff. För det som ”övervakningskapitalismen” nu vill nå är ”säkra utfall”. De vill styra oss till att bete oss på ett förutsägbart sätt – som maximerar profiten.
– Målet med allt vi gör är att förändra människors faktiska beteende i stor skala, säger en högt uppsatt dataforskare, en av många inom branschen som Zuboff intervjuat.
– Vi vill lista ut exakt hur vi går tillväga för att förändra en människas beteende och sedan vill vi förändra hur massor av människor tar sina vardagsbeslut.
Men om vi människor styrs till att göra sådant som försäljare vill – utan att vi vet att det händer – så förlorar vi till sist oss själva som människor. Vi tappar makten över vår egen vilja. Det är den dystopi Zuboff målar upp – den hon menar att vi är på väg mot.
Folkligt uppvaknande
Efter att Zuboffs bok kom ut i januari förra året åkte hon på turné i Nordamerika och Europa. Det skulle ta tre veckor. Men hon märkte hur åhörarskarorna blev allt större. Hon fortsatte resa i 14 månader, ända tills coronaviruset stoppade henne i mars i år, just då hon skulle börja turnera i andra delar av världen.
– Jag startade nästan alltid med samma fråga till publiken: varför är du här? Och jag skrev ner svaren. De är nästan identiska, vart jag än var. De handlar om självbestämmande, frihet, privatliv, oro, kontroll, demokrati, dominans, motstånd, makt, säger Zuboff när Dagens ETC når henne på telefon i hennes hem.
– Informationsimperierna har tagit mer och mer kontroll över vad de ser som en urskillningslös massa av anonyma användare. Men alla evenemang jag var med på antyder att den världsbilden håller på att rämna. Folk är inte längre tillfreds med att vara anonyma användare, denna väldiga grupp håller på att vakna upp och förstå sin ekonomiska och politiska situation och makt.
Uppvaknandet inleddes 2018, när Cambridge Analytica-skandalen uppdagades. Företaget hade tagit information från 87 miljoner Facebookanvändare och använde det som politiska hårdvaluta för att påverka användarna, bland annat till att rösta på Donald Trump 2016.
Utmaningen nu är enligt Zuboff att få fler att förstå att ”Cambridge Analytica blott var en parasit. Värddjuret är övervakningskapitalismen.”
Politiker tar sina första steg
Hon sätter också hopp till politiker i EU och Storbritannien, som tar sina första steg för att ta kontroll över övervakningskapitalismen. Även i USA sker ett visst uppvaknande. Hyfsat skarpa lagförslag behandlas i kongressen för att se till att Apple och Google inte missbrukar den teknologi de tar fram för att smittspåra spridningen av covid-19.
På ett sätt är det enkelt att reglera bort övervakningskapitalismen, enligt Zuboff. Om inget företag tillåts spara användardata som inte är absolut nödvändig rycks mattan bort under Facebook, Google och de andra jättarnas affärsmodell. Men för att det ska hända måste politiker stå emot den enorma lobbykapacitet som företagen har byggt upp. Och vi måste bygga upp en alternativ digital infrastruktur. I dag har de flesta konkurrenter som inte använder övervakning som den grundläggande affärsmodellen antingen gått under, medvetet krossats eller köpts upp av jättarna.
MSB kan inte lagra data
Inte heller stater eller myndigheter har den infrastruktur som krävs. Det är enligt Shoshana Zuboff anledningen till att den svenska myndigheten MSB ville anlita Amazon för att ta hand om den numera strandade covid-19-enkätundersökningen i Sverige. Sveriges Radio Ekot rapporterade att externa jurister varnade om riskerna med att lagra datan hos Amazon, men MSB såg inget val eftersom Amazon ”klarade att leverera på en annan nivå och på kortare tid än någon annan,” enligt Svante Werger, särskild rådgivare på MSB.
Shoshana Zuboff håller med.
– Vi är nu i en situation där det bara är en handfull företag som har förmågan att samla in, analysera, förstå och lagra denna ofantliga mängd av digital information som vi har. Det har hänt medan vi tysta sett på, och det har gjort att våra samhällen och regeringar är beroende av dessa företag.
Internet som det var tänkt
Vi måste alltså bygga upp alternativ, exempelvis genom att stötta de många mindre aktörer som vill bygga ett internet som inte bygger på en övervakningsmodell. På så sätt kan vi bygga en digital värld som liknar det som många trodde att internet skulle vara: en plats där vi kan mötas och få tillgång till ny kunskap och nya möjligheter – på våra villkor, säger Shoshana Zuboff.
– Vi behöver förstå att våra demokratier nu måste agera om demokratierna ska överleva på ett något som helst meningsfullt sätt.