Han beskrivs som festernas brutala kung och låg med kvinna efter kvinna i sadistiska sexorgier som får vittnen att ta till liknelser som ”slakt” och ”blodbad”. Franska tidningar återger grymma detaljer från rättegången mot förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn som inleddes i veckan. Han står åter åtalad för sexbrott, tre år efter att han friades från anklagelserna om att ha våldtagit hotellstäderskan Nafissatou Diallo i New York.
Den här gången handlar det om koppleri. Strauss-Kahn anklagas för att ha deltagit i sexfester med influgna prostituerade från Europa och USA mellan 2009 och 2011. Härvan kallas Carltonaffären efter ett hotell i Lille som ska ha fungerat som högkvarter för verksamheten.
Nekar till brott
Den 65-årige åtalade nekar själv till brott. Stauss-Kahn medger att han legat med de cirka 40 år yngre kvinnorna, men säger att han inte visste att de var prostituerade. Han kunde omöjligen veta eftersom alla kvinnor ser likadana ut nakna, lyder argumentet.
– Jag utmanar er att beskriva skillnaden mellan en naken prostituerad och en naken kvinna av världen, sa försvarsadvokat Henri Leclerc redan 2011, då härvan började rullas upp.
Försvarsteamet hävdar istället att allt är en komplott iscensatt av politiska fiender som ville förstöra hans chanser i presidentvalet 2012. I så fall måste dessa fiender betraktas som segrare. För idag är Strauss-Kahn – en gång en av världens mäktigaste män – slut som politiker.
Hans kamrater i socialistpartiet vill inte längre veta av honom och han tvingades avgå som IMF-chef 2011 i samband med våldtäktsfallet i New York, trots att han friades. Då gick försvaret ut på att sexet var frivilligt och Strauss-Kahns advokater drog sig inte för att svärta ner Nafissatou Diallo offentligt.
– Hon är den första i historien att genomföra en mediekampanj för att tvinga åklagare att driva åtal mot en person som hon vill ha pengar av. Det är dags att få slut på denna ovärdiga cirkus, sa advokaten Benjamin Brafman till den amerikanska pressen under rättegången.
Skandalernas man
Strauss-Kahns politiska karriär fram till våldtäktsfallet var framgångsrik likväl som skamfilad. Den gick huvudsakligen via Parti socialiste (PS), Frankrikes socialistiska parti. Han blev medlem 1981, och hade tunga ministerposter i socialistregeringarna 1991–1993 och 1997–1999. Däremellan hann han också med sejourer som företagsjurist och industrilobbyist i Bryssel. 1999 tvingades han att avgå som minister efter en stor korruptionshärva. Strauss-Kahn anklagades för att ha tagit emot mutor från oljebolaget Elf men polisutredningen ledde aldrig till åtal mot honom. 2001 hamnade han ändå i rätten, åtalad för att ha förfalskat fakturor under sin tid som företagsjurist. Även denna gång klarade han sig och friades till sist helt. Strauss-Kahn menade att åklagarna försökte göra en höna av en fjäder.
–Från början anklagades jag för att ha fått betalt för jobb jag inte utfört. Jag rentvåddes från det. Rätten sa: Nej, jobbet gjordes. Det var inga problem, det handlade bara om att kontraktet inte hade rätt datum, sa han till franska radiostationen RTL, efter rättegången.
Största politiska nederlaget
2007 kom hans kanske största politiska nederlag då han försökte bli socialisternas presidentkandidat men förlorade mot Ségolène Royal. Istället rekryterades han till Internationella valutafonden, IMF, med stöd av sin motståndare Nicolas Sarkozy som vann presidentvalet mot Royal samma år. Många var övertygade om att Strauss-Kahn skulle göra inrikespolitisk comeback efter sin tid i IMF och han var tidigt en favorit i förhandsspekulationerna om socialistpartiets presidentkandidatur i valet 2012. Våldtäktsfallet i New York tog effektivt död på alla sådana diskussioner.
– Nu tror jag han är så pass skadeskjuten att han inte kommer att klara att komma tillbaka hos väljarna, särskilt inte de kvinnliga. Jag skulle inte rösta på honom nu, men hade gjort det innan. Även om han skulle klara att komma tillbaka och ställa upp i valet kommer detta ändå att vara en del av diskussionen, kommenterade Le Mondes chefredaktör Sylvie Kauffmann hans chanser.
Om Strauss-Kahn fälls för koppleri i den pågående rättegången riskerar han upp till tio år i fängelse och böter på motsvarande tio miljoner kronor. Prostitution är lagligt i Frankrike så åklagarna måste bevisa att Strauss-Kahn visste att det rörde sig om koppleri, alltså att orgierna arrangerades av hallickar. En parallell till tidigare skandaler är tydlig: notorna för de prostituerade har betalats med hjälp av falska företagsfakturor via en god vän till Strauss-Kahn, enligt åtalet. Kan inte åklagarna visa att Strauss-Kahn kände till betalningarna eller knyta honom personligen till notorna kan det bli svårt att få honom fälld.
Att han inte kunde veta om det var prostituerade han låg med avfärdas som trams av Sandrine Vandenschrik, ett av vittnena.
– Han vill verkligen att vi ska tro att han är naiv och tar oss för idioter, sa hon i ett förhör.
På tisdag kliver Strauss-Kahn själv upp i vittnesbåset för att ge sin version av händelserna.