BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Över 100 franska artister varnar där för faran ytterhögerns Marine Le Pen utgör. ”Tänk efter och rösta inte Le Pen i presidentvalet i maj”, uppmanar de högljutt i tidningen.
– Uppropet har samlat både höger- och vänsteranhängare. Såväl konservativa som radikala medier har uppmärksammat vårt upprop, säger Sonia Faure när vi träffas i Libérations lokaler i centrala Paris.
Undertecknarna uppmanar de franska väljarna att inte stödja Nationella frontens Marine Le Pen.
– Det känns extra starkt att artister går ihop över blockgränserna. Visst är det en seger i sig! utropar teaterregissören Jean-Michel Ribes som är en av de som skrivit under uppropet.
Men fortfarande har Marine Le Pen möjligheten att bli president. Valet avgörs den 7 maj då 47 miljoner fransmän kallas till urnorna.
– Uppropet kan förhoppningsvis få väljarna att tänka efter, säger han.
”Tjänstefel” att vara tyst
Under årets hätska franska presidentkampanj har Marine Le Pen med sedvanlig ilska attackerat och förlöjligat demokratins stötestenar rättsväsendet, journalistiken och kulturen.
Artisterna skriver i uppropet:
”Friheten att tänka och skapa, friheten att tolka och kritisera världen som den är och för det den inte är, symboliserar riktiga dyrgripar. Om Marine Le Pen blir president skulle hon kunna sätta punkt för dessa friheter.”
– Om jag blir president ska det enbart satsas på genuin folklig fransk kultur, har Marine Le Pen svarat kulturvärlden.
Tomas Lindbom, Frankrikekännare och författare bakom aktuella och uppmärksammade boken Slaget om Frankrike, uppskattar uppropet i Libération.
– Det vore nästan tjänstefel för konstnärer och kulturarbetare att inte göra den här typen av upprop, tycker han.
Räds inte Trumpexemplet
I USA tog många kända artister ställning för Hillary Clinton under förra höstens presidentval – och mot Donald Trump. Många väljare reagerade dock mot artisterna som de ansåg representera en elit. Trots engagemanget vann Donald Trump.
– Men artister bör inte tänka på vilka konsekvenser ett ställningstagande eventuellt kan få. De har och bör utnyttja rätten att stå upp och försvara sina åsikter, säger Tomas Lindbom, på plats i Paris under det franska valet.
I juni väntar parlamentsvalet, och där har Nationella fronten chans att vinna i flera kommuner.
– Även då måste Nationella fronten stoppas, poängterar han.
I ett par kommuner med styre av Nationella fronten har man skurit ned kraftigt i kulturbudgeten, stängt kulturhus och beskurit artisternas uttrycksfrihet.
– I staden Hayange i nordöstra Frankrike, som styrs av Nationella fronten, har konstnären Alain Millas vita fontän målats blå utan att konstnären själv tillfrågats, berättar Sonia Faure på vänstertidningen Libération.
Den blå nyansen är nära den färg som symboliserar partiet Nationella fronten.
– Partiet har alltså gjort politisk propaganda av mitt verk mot min vilja, säger Alain Milla till tidningen La Croix.
”Ställer inga höga krav”
Artisterna protesterar även mot att Le Pen lovat att hon ska ”föra tillbaka den franska kulturen till sin förgångna högstående storhetstid” om hon väljs till president.
– För artisterna är detta givetvis ett uttryck för nationalism, säger Sonia Faure.
”Vi är inte ute efter en ny storhetstid, då Frankrike varken står på en högre eller lägre nivå än andra länder”, skriver artisterna i uppropet.
– De 100 artisterna ställer inga höga krav. De vill bara fortsätta utöva sina konstnärliga yrken med samma uttrycksfrihet som vanligt, understryker hon.
Även släktingen och politikern Marion Maréchal-Le Pen kritiseras efter ett känt uttalande.
– Lyxiga bohemer brukar hamna i extas när de tittar på en tavla med tre simpla röda små prickar, har Marion Maréchal-Le Pen sagt för att förlöjliga kulturvärlden.
Franska artisten Alma, som egentligen heter Alexandra Maquet, är en av favoriterna i årets Eurovisionstävling i Kiev. Hennes bidrag Requiem är högt rankad hos vadhållningsföretagen.
Att Alexandra Maquet inte tillfrågades skriva under uppropet beror på att hon är ett nytt stjärnskott som på bara några veckor blivit mycket känd.
– Fast jag är väldigt stolt över att det finns så många artister i Frankrike som engagerar sig för att stoppa krafter som hotar vår demokrati, yttrandefrihet och artistiska verksamhet, säger Alexandra Maquet, och understryker att det är det mångkulturella Frankrike hon representerar i Kiev.
När finalen av det franska presidentvalet hålls den 7 maj befinner sig Eurovisionsångerskan redan i Ukraina där tävlingen avgörs.
Så hur gör du då för att rösta?
– Jag ser till att poströsta innan avresan. För det är mycket viktigt att ta ställning i valet.