På två dagar har Individuell människohjälp redan samlat in mer än hela kampanjen till Malawi för ett par månader sedan.
– Jag tror att Nepal berör många för att det är ett land som många säkert har besökt, samtidigt uppfattas jordbävningar som något väldigt akut, säger insamlingschefen Monica Deger på Individuell människohjälp.
Även organisationen Plan Sverige har märkt av det stora intresset för att hjälpa Nepal.
– Vi har fått in över 3000 sms vilket ger 300 000 kronor från privatpersoner, det är ganska stort för oss. Vi brukar inte få in så mycket på så kort tid. Dessutom sitter vi i samtal med Sida nu för en insats på 2,3 miljoner kronor. Den insatsen ska gå till tält och skydd för barn, säger Alan Frisk, programsamordnare på humanitära enheten för Plan Sverige.
Svårt att få helhetsbild av hjälpbehovet
På tidsagsmorgonen meddelade Nepals premiärminister Sushil Koirala att upp till 10 000 människor kan ha omkommit. Siffran befaras stiga ytterligare.
Än så länge har man bara kunnat göra en översikt över städerna, hur det ser ut på landsbygden är det ingen som vet. Det gör det svårt i nuläget att rikta hjälpinsatserna.
– Som det ser ut nu så är det väldigt tidigt att säga vad som har hänt och hur våra projekt har drabbats så vi gör en kartläggning om vilka behov det finns och vad vi ska skicka pengar till, säger Monica Deger.
Kunde inte landa med hjälp
Plan Sveriges systerorganisation Plan Nepal har 250 medarbetare på plats och även de har så klart drabbats med förstörda hem till följd, men det innebär också att organisationen kunde vara först på plats för att hjälpa.
– Vi skickade hjälp från Dhaka, men flygplatserna är otroligt överbelastade just nu. Vi hade en person som försökte landa tre gånger under gårdagen men till slut fick han vända. Vägarna är förstörda så framkomligheten är väldigt dålig, men vi har lyckats komma ut till de distrikt där vi har pågående verksamhet sedan tidigare så vi har fältteam ute nu, säger Alan Frisk.
Han berättar att det har börjat regna i området, vilket gör situationen ännu svårare för människor som just förlorat sina hem. Tak över huvudet är prioriterat för de flesta hjälporganisationer just nu. Stora laster med tält körs in på den enda väg som fortfarande fungerar mot huvudstaden Katmandu.
– Vårt nästa steg är att sätta in psykosocialt stöd för de drabbade, det är många som är traumatiserade efter händelsen. Sedan gäller det att nå ut till landsbygden så fort som möjligt, vi befarar att dödsantalet kommer att stiga när vi vet hur det ser ut där, säger Alan Frisk.