Den 25 september går Italien till nytt val, framtvingat av att den förre premiärministern Mario Draghi inte fick stöd för sin politik och valde att avgå. Nu har extremhögern, Italiens bröder, Lega Nord och Berlusconis Forza Italia 45 procents stöd i opinionsundersökningarna och väntas vinna valet.
Mot högern står ett oenigt mitten-vänster-block lett av mittenpartiet Demokratiska partiet, PD, som får stöd av drygt 30 av väljarna. Mot högerkoalitionen står också mitten-vänster-populistiska partiet Femstjärnerörelsen, som från att ha varit Italiens största parti nu är nere på cirka 10 procent.
När valrörelsen inletts är det klart att högerpartierna satsar framför allt på att sänka skatterna kombinerat med hårda tag mot migration och kriminalitet. Partierna vill inrätta center utanför EU dit asylsökanden hänvisas och placera ut militär på strategiska platser i Italien för att upprätthålla lag och ordning.
Lega Nords främsta vallöfte är att man vill införa en 15-procentig plattskatt för alla inkomster. Italiens bröder vill också ha platt skatt, men sätter den till 22 procent. Alla tre partierna vill dessutom utöka den skattereform som infördes under covid som betyder att alla som startar verksamheter, firmor, eller driver dem i egen regi får en mycket låg skatt utan byråkrati. Nu vill man att den ska gälla alla arbetstagare. Man vill också ta bort momsen på baslivsmedel.
Dessutom vill partierna omorganisera bidrags- och arbetslöshetsersättningar. De tre partierna vill också avskaffa den basinkomst som Femstjärnerörelsen införde 2019 som betyder att den som tjänar under 100 000 kronor om året kan få ett bidrag på upp till 7 600 kronor i månaden i medborgarlön.
Vill handla med Ryssland
Italiens bröder, Lega Nord och Forza Italia säger sig vara för fossilfri energi i form av ren och säker kärnkraft, biogas, sol och vind, men vill också återuppta utvinning av fossilgas i Adriatiska havet samt söka nya gas- och oljefyndigheter. Alla tre vill också fortsätta köpa gas från Ryssland. Den tidigare regeringen hade utlovat att beroendet av rysk gas skulle vara borta 2025.
De tre partierna driver också ett gammalt Berlusconiförslag som betyder att Italien istället för att vara en parlamentarisk republik omformas till en presidentmakt av fransk modell, där väljarna utser en president som är både regeringschef och statsöverhuvud.
Demokratiska partiet, PD, som stöds av en rad mindre partier, vill också sänka skatterna, men inte lika mycket som högerpartierna. Enligt PD skulle ska varje skattebetalare få dra av en månadslön av skatten. Man vill också ändra basinkomsten så att den mer gynnar stora familjer och vill ge 100 000 kronor i en klumpsumma till unga människor som växer upp i låglönehushåll när de fyller 18 år. Dessutom ska lärarlönerna höjas till motsvarande löner i de utvecklade EU-länderna.
PD vill också bygga 500 000 lägenheter med låg hyra till socialt utsatta och man vill införa lagar som gör diskriminering på grund av kön och sexuell identitet olaglig.
När det gäller energi är PD mot kärnkraft men för flytande fossilgas, LNG, som en brygga till ren förnybar energi. PD vill också ge bidrag till byggande av nya anläggningar för förnybara energislag.
PD valmanifest är positivt till immigration; det ska bli lättare att få flytta till Italien för att arbeta och barn som kommit till Italien när de var under tolv år och gått fem år i skola i landet ska kunna ansöka om medborgarskap.
Jobb- och klimatfokus
Femstjärnerörelsens löfte är att slåss för att behålla basinkomstsreformen och stärka arbetslöshetsersättningen. Man vill också införa en minimilön på cirka 95 kronor i timmen, avskaffa oavlönade praktikplatser, säkra lönejämställdhet för kvinnor samt sänka skatterna för företag.
Partiet har stort fokus på klimat- och energifrågor. De är mot kärnkraft och alla former av fossilgas, istället vill man ”avbyråkratisera” byggandet av förnybara energienheter och introducera ett ”superbonus” för energibolag som arbetar med förnybar energi. Man har kvar sitt motstånd mot den massiva förbränningsanläggning som den förra regeringen vill bygga utanför Rom – byggandet av den var skälet till att Femstjärnerörelsen fällde regeringen.
Cirka fem procent av väljarna stöder det som kallas den Tredje polen, oberoende partier med olika inriktning. Tredje polen stöder PD och Femstjärnerörelsen i en rad frågor och vill ge medborgarskap till alla utländska studenter som genomfört universitetsutbildningar i Italien. När det gäller energifrågor ligger man närmre högerpartierna och vill satsa både på kärnkraft, flytande fossilgas och på att återstarta och utveckla fossilgasanläggningar.