Igår rev Spanien upp ett lagförslag som i princip skulle innebära ett totalförbud mot abort i landet. På kvällen meddelade även justitieministern Alberto Ruiz Gallardón, som drivit lagförslaget, att han skulle avgå.
– Det är en stor seger för aborträtten och därmed en stor förlust för abortmotståndare i Spanien, Europa och resten av världen, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.
Det var i förra december som Spaniens regeringsparti Partido Popular (PP) lade fram ett lagförslag som förbjöd abort förutom i fall där moderns liv var i fara eller om hon utsatts för våldtäkt. Sedan dess har förslaget debatterats vilt och protesterna har varit utbredda både i Spanien och internationellt, berättar Kristina Ljungros.
– Jag var själv där i februari och då såg det nattsvart ut. Vår systerorganisation trodde att det var kört, att förslaget skulle gå igenom, men tack vare protesterna har det stoppats.
Ljungros säger att beslutet betyder mycket för aborträtten och kvinnors rätt till sina kroppar.
– Det är en stor seger för aborträtten och därmed en stor förlust för abortmotståndare i Spanien, i Europa och i resten av världen. Vi behöver länder som står upp mot abortmotståndare. Det är viktigt för deras egna länder, men också internationellt på grund av att det även märks i biståndspolitiken och det kommer att märkas när FN ska skriva om sina millenniemål nästa år.
Hon tror också att det sänder starka signaler till abortmotståndare i länder som Irland, som just nu nästan har ett totalförbud mot abort.
– Irland är ett av de tre värsta europeiska länderna när det gäller abort, men de folkliga protesterna blir allt större och uppslutningen blir allt bredare. Ändringen i Spanien beror på protester både nationellt och internationellt, så det är möjligt att det kan gå åt samma håll i Irland.
En seger för aborträtten som den i Spanien är någonting att ta fasta på, tycker Ljungros, trots oroliga tider i Europa.
– Det är lätt att bli deppig efter det svenska valresultatet, när Sverigedemokraterna går framåt här hemma och andra högerextrema partier växer i EU-valet. Men utvecklingen är tudelad, vi måste också se segrarna. Det är väldigt viktigt att komma ihåg framgångarna såväl som bakslagen.
Hur kan den här segern påverka den fortsatta kampen för kvinnors rättigheter?
– Den kan påminna oss hur viktigt det är att ge stöd till andra länder och uppmuntra oss att samordna mer över landsgränserna.