– Det har ju varit oerhört kaotiskt under de senaste fyra åren, man har väntat på att det ska ske en brytning, inte mellan Trump och hans supportrar, men mellan partietablissemanget och Trump. Stödet från etablissemanget har aldrig varit oreserverat och det är möjligt nu att man har kommit fram till en punkt där det inte går längre, där man inte längre kan se honom som en del av partiets framtid, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Proffspolitiker hoppar av
Den officiella kommunikationen från det republikanska partiet och dess ordförande Ronna McDaniel, som har varit väldigt lojal med presidenten, har hittills kretsat kring att fördöma våldet under onsdagen utan att nämna Trumps namn, men hur individuella partirepresentanter har agerat talar ett tydligare språk.
– Omröstningen i onsdags, när elektorsrösterna räknades, bekräftades och certifierades, visar att åtminstone en del av de republikanska kongressledamöterna nu har fått nog av Trump, inklusive Lindsey Graham, som länge har agerat knähund åt presidenten. Samtidigt måste man komma ihåg att nära två tredjedelar av kongressens republikaner röstade emot att godkänna Bidens valseger, vilket säger mycket om deras brist på mod och hur rädda de är att stöta sig med Trumps kärnväljare.
Vad säger det att ministrar i regeringen avgår?
– Just de som har avgått är inte renodlade partipolitiker, inte typiska proffspolitiker inom Republikanerna, men det är ett tecken på att vissa av de ledande inom partiet nu tar sin hand från Trump.
Snart ny valrörelse
Sedan senatvalen i delstaten Georgia i tisdags har Republikanerna, förutom presidentskapet, även förlorat sin majoritet i senaten, men partiet kan ändå ta fasta på vissa positiva resultat från valet i november, säger Erik Åsard.
– De vann tillbaka ett antal platser i representanthuset och förlorade bara några få i senaten. Demokraternas majoritet i båda husen är knapp och republikanerna klarade sig mycket bättre än Trump gjorde mot Biden. Det tror jag att de är rätt nöjda med. De vann även framgångar på delstatsnivå, så på det sättet står de ganska starka inför nästa val. Däremot var det förstås en stor smäll att de förlorade i Georgia. Men även med det resultatet är den demokratiska majoriteten hårfin. Demokraterna har dessutom problemet att de har flera mer konservativa ledamöter som de inte kan förlita sig på i mer radikala frågor.
– 2022 är det mellanårsval, då hela representanthuset och 35 av 100 senatorer ska väljas, så när demokraterna väl tillträder har de kanske ett halvår på sig att få igenom ny politik innan det är dags för en ny valrörelse.
Behöver samla väljare
Republikanernas stora problem när det gäller att samla väljare idag och i framtiden har enligt Erik Åsard med återväxt och demografi att göra.
– Deras väljare är i huvudsak manliga och äldre. De har sitt starkaste stöd bland manliga väljare och personer över 65 och de utgör en minskande del av väljarkåren. De har också förlorat väljare – både bland vita och minoriteter – i stora städer och förorter. Det var det som avgjorde i Georgia. Så i USA:s tillväxtområden har Republikanerna stora problem, och dessutom har de problem med minoritetsväljare. Det måste de tänka över och åtgärda.
– Det tillsammans med den demografiska omvälvningen i USA som innebär att andelen vita väljare sjunker, senast på 2040-talet räknar man med att det inte kommer att finnas en etnisk majoritetsgrupp i landet, gör att även flera republikaner hävdar att de behöver ett nytänkande, att de måste öppna upp för minoriteter på ett mer systematiskt sätt.
Kommer de att kunna komma igång med ett sådant arbete nu inför nästa valrörelse?
– Nej, det tror jag inte att det gör. Om man går ut med konkreta förslag som gynnar minoritetsgrupper riskerar man att tappa bland kärnväljarna. De gillar ju inte invandrare, speciellt inte de extremister som avgudar Trump och stormade Kapitolium.
Det har ju talats om att Trump kan tänkas ställa upp i presidentvalet 2024. Har han bränt de chanserna nu?
– Ja, namnet Trump blir väldigt svårt att återupprätta i politiken, det gäller även hans barn. Men trumpismen kommer att leva längre än Trump, hans politiska program kommer att leva vidare. En hel del republikanska kandidater 2024 kommer att ställa upp med program som liknar Trumps.
Hur kan Republikanerna ta avstånd från Trump utan att tappa hans lojala anhängare?
– Det är en balansgång som partiet måste gå. Man vill ha kvar Trumps anhängare och framför allt hans väljare, men man vill komma förbi Trump och det kaotiska politiska arv han lämnar efter sig. Hur de ska balansera det blir en väldigt stor utmaning för partiet.