Överlevande elever från den drabbade gymnasieskolan i staden Parkland, Florida, startade snabbt en proteströrelse mot vapenlagarna, som har spridit sig enormt över USA under hashtagen #BoycottNRA. Nu har ungdomsrörelsen påverkat en rad stora företag att ändra sin inställning till och samarbete med NRA.
Försäkringsjätten Metlife, flygbolagen United och Delta, biluthyrningsfirmorna Hertz, Avis, Enterprise och Truecar, hotellkedjorna Best Western och Wyndham, banken First National Bank of Omaha, och mjukvarugiganten Symantec är bara några av företagen som valt att avsluta sina olika samarbeten med NRA. Samtliga dessa företag har tidigare haft olika former av rabatter och erbjudanden i för de runt fem miljoner medlemmarna i NRA.
Orättvis bojkott
Enligt NRA är bojkotten orättvis. I ett pressmeddelande kallar organisationen företagens agerande för ”en skamlig uppvisning av politisk och civil feghet” och att de förlorade rabatterna hos dessa företag ”varken kommer skrämma bort eller störa NRA-medlemmar”, enligt New York Times.
Vapenlobbyorganisationen skriver vidare att dessa varumärken med tiden ska ersättas av andra som ”förstår att patriotism och fast beslutet engagemang för de konstitutionella friheterna är egenskaper på en marknad som de vill vara delaktiga i”.
Staten Florida kan också komma att drabbas av bojkotten, efter att skolungdomarna uppmanat på sociala medier till att inte besöka delstaten. Under hashtagen #neveragain har det skrivits många inlägg med budskapet att inga turister borde åka till Florida förrän hårdare vapenlagar är införda.
Uppmaningar har även riktats mot nätjättar som Google, Amazon och Apple om att sluta sända vapenlobbyns tv-kanal NRATV.
Även bland republikanska politiker har viss kritik väckts mot vapenlagarna. Floridas republikanske guvernör Rick Scott har lovat att höja minimiåldern för inköp av vapen i delstaten.
NRA slår ifrån sig kritiken och skriver i ett inlägg på Twitter att ”i stället för att skylla på en organisation som försvarar allas rätt enligt författningens andra tillägg borde folk kanske ta en titt på FBI:s och den lokala polisens misslyckande”.
Nationell strejk
Skoleleverna bakom proteströrelsen har även uppmanat till en rikstäckande strejk för skolungdomar den 14 mars. Detta har orsakat varningar från flera skolor om disciplinära åtgärder som i längden skulle hota studenternas chanser att komma in på universitet. Men flera av de stora universiteten har snabbt tillbakavisat detta. Ett av dem är prestigefulla Ivy League-universitetet Yale i Connecticut, vars ansökningsansvarige Hannah Mendlowitz skriver i ett blogginlägg:
”Yale kommer inte att ogiltigförklara någons ansökan för att de har deltagit i fredliga demonstrationer i denna eller någon annan fråga. Jag kommer att heja på dessa studenter.”
En undersökning gjord av CNN nyligen visar att 70 procent av amerikanerna är positiva till striktare vapenlagar. Det är en uppgång från 52 procent i oktober, då förra mätningen gjordes, och den högsta siffran sedan CNN inledde mätningarna 1993. Bara 27 procent i undersökningen är emot hårdare vapenlagar.