Rapporten kom ut under måndagen och bygger på intervjuer med över 80 arbetare i Kongo som vittnar om hur barn arbetar i gruvorna. Samtidigt kontrollerar inte storföretagen var deras material kommer ifrån eller vem det är som arbetar fram det, vilket har lett till att barn utnyttjas som arbetskraft.
– Miljoner människor drar nytta av ny teknik men frågar sällan hur produkterna tillverkas. Det är hög tid för företagen bakom de kända varumärken att ta sitt ansvar för hur utvinningen av det råmaterial som används i deras produkter går till, säger Mark Dummett, utredare vid Amnesty International.
Ett företag erkände
Amnesty har spårat kobolten från den färdiga produkten och funnit att företaget Huayou Cobalt och dotterbolaget CDM bearbetar kobolten innan de säljer det vidare till tre tillverkare av batterikomponenter i Kina och Sydkorea. Därefter säljs det vidare till till exempel Apple. Amnesty har sedan ställt frågan till 16 storföretag och bara ett erkände att de köpt kobolt från Kongo.
– Det är en paradox i den digitala tidsåldern att vissa av världens rikaste och mest innovativa företag marknadsför sofistikerade apparater utan att behöva visa var råmaterialet till komponenterna kommer ifrån, säger Emmanuel Umpula, Afrewatchs generalsekreterare.
Kräver att avtal sägs upp
Kongo producerar runt hälften av världens kobolt och gruvorna beskrivs av Amnesty och Afrewatch som mycket farliga. Dels på grund av de trånga utrymmena och rasrisken, men också avsaknaden av rätt utrustning och risken att drabbas av koboltförgiftning vilket leder till kroniska lungproblem. Arbetarna kan också bli förgiftade genom tät kontakt med kobolt mot huden, även om det är just inandning av dammet som är den största hälsorisken.
– Farorna kring hälsa och säkerhet gör gruvarbete till en av de värsta formerna av barnarbete. Företag som redovisar globala vinster på 125 miljarder USD är inte trovärdiga när de påstår att de inte kan kontrollera varifrån huvudmineralerna till deras produkter kommer ifrån, säger Mark Dummett.
Nu kräver Amnesty och Afrewatch att avtalen sägs upp och att företagen kompenserar människorna för den skada de utsatts för. Varken Apple eller Samsung har gått ut med något svar på anklagelserna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Rapporten
De multinationella företagen som anklagas i rapporten är Ahong, Apple, BYD, Daimler, Dell, HP, Huawei, Inventec, Lenovo, LG, Microsoft, Samsung, Sony, Vodafone, Volkswagen och ZTE.
Barnen har berättat för Amnesty att de jobbat 12 timmars-pass i gruvorna.
Under september 2014 till december 2015 har 80 personer dött i gruvorna. Mörkertalet tros vara stort då inte alla olyckor anmäls och människor begravs under rasmassorna.