Fotografen och journalisten Jacob Zocherman rapporterar för Dagens ETC från Sydsudan. Nyligen kom han tillbaka till huvudstaden Juba efter att ha besökt de centrala delarna av landet.
– På flera ställen klarar byborna inte av att bygga de normala fördämningar som de gör inför regnperioden varje år för att rädda sina skördar. De svälter, många är på flykt och när översvämningarna kommer förstörs den odlingsbara marken.
Den hotande svältkatastrofen samt de massakrer som ägt rum den senaste tiden gör att situationen i landet är kritisk. Bakom ligger motsättningarna mellan de två största folkgrupperna, dinkas och nuer. Fram till förra året styrdes Sydsudan av en koalition där den största folkgruppen dinkas innehade presidentposten medan nuerna förfogade över posten som vice president.
Men i december beskyllde president Salva Kiir sin tidigare vicepresident Riek Machar för att förbereda en statskupp och en rad ledande nuer i det största partiet SPLM fängslades. Detta blev startsignalen för det blodiga inbördeskriget.
Dinkas är dominerande i syd och omkring huvudstaden Juba medan nuerna har sina starkaste fästen i de oljerika områdena i nordöst.
Omkring 1 500 mördades
När Machars så kallade vita armé återtog makten i den oljerika staden Bentiu inträffade den värsta massakern hittills. I en oerhört brutal upprensning mördades systematiskt utlänningar och dinkas. Det exakta antalet offer är inte helt klarlagt men dödsiffrorna uppskattas till cirka 1 500.
På samma sätt som under folkmordet i Rwanda har lokala radiostationer i Bentiu sänt ut hatbudskap mot dinkas och uppmanat befolkningen att döda dem.
För ett par veckor sedan stormade dinkamilis ett av FN:s flyktingläger i staden Bor i centrala Sydsudan. I lägret fanns cirka 5 000 flyktingar, framför allt nuer som levde under FN:s beskydd.
Anfallarna mördade ett 50-tal flyktingar innan FN-trupperna lyckades få dem att retirera. Attacken har fördömts i skarpa ordalag av FNs säkerhetsråd.
Anfallen på flyktingförläggningarna har gjort att många inte vågar stanna kvar i lägren utan ger sig ut på landet, även i fiendeland, för att försöka komma undan sina förföljare.
”Lever i ständig skräck”
Jacob Zocherman har träffat släktingar och vänner till några av de som mördades i flyktinglägret i Bor:
– Nu lever människorna här med hungern och en ständig skräck i väntan på de regn som kommer att komma och riskera att förstöra odlingarna.
När regntiden inleds leder det till en intensifiering av kriget. Nuernas Vita armé kommer att försöka göra inbrytningarna på en rad ställen och regeringsarméns bombplan kommer att fälla sina dödsbringande pjäser.
Den enda chansen till fred är att de bägge sidorna kommer till en uppgörelse och fredssamtal pågår i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Men tidigare överenskommelser har inte haft någon effekt på striderna i Sydsudan.
En strimma av hopp kom dock när regeringen släppte fyra av de nuer från partiet SPLM som fängslades i december förra året. Men få tror att det kommer att ha någon avgörande betydelse. l