– Det måste finnas bättre sätt att spendera skattebetalarnas pengar än att lägga mer än 100 miljoner dollar årligen på ett fängelse som bara har 116 interner. Det måste dessutom finnas ett bättre sätt för oss att skydda vår nationella säkerhet än att fortsätta fängelseverksamheten, och därigenom servera ett rekryteringsverktyg för terroristerna på silverfat, säger Vita husets pressekreterare Josh Earnest enligt AP.
Att stänga Guantanamofängelset var ett av Barack Obamas vallöften, och presidenten har under sin tid vid makten gjort flera försök att slå igen verksamheten. Men kongressen har tidigare stoppat sådana ansatser. Journalisten och aktivisten Gösta Hultén från Guantanamogruppen ser både möjligheter och hinder.
– Det är inte första gången som USA gör sådana här utfästelser. Barack Obama lovade högtidligt redan vid sin installation att fängelset skulle stängas. Det som talar för att det går bättre den här gången är att man gått ut offentligt på förhand, och det gör att man binder upp sig något tydligare än vad man gjort innan. Men jag tror att de som är inblandade i öppnandet och vidmakthållandet av Guantanamobasen motarbetar stängningen hårt, och att de är lika starka idag som de varit tidigare, säger han.
Båda sidor opponerar sig
Hårt motstånd väntas från det Republikanska partiets ledamöter som är i majoritet i kongressen, men även en del demokrater opponerar sig mot en stängning. Det råder oro kring att de som släpps från fängelset kan komma att engagera sig i terrorgrupper. Dessutom finns det motstånd mot att flytta Guantanamointerner till fängelser i USA, något som föreslås i den kommande planen enligt nyhetsbyrån Reuters. Gösta Hultén menar att makthavarna bakom Guantanamofängelset i största möjliga mån vill undvika att det som skett bakom murarna offentliggörs, och att det är därför som man motarbetar en stängning så hårt.
– När det blir offentligt vad de har sysslat med kommer det naturligtvis att kasta en skugga över dem. Men tyvärr tror jag inte att någon kommer att bli straffad för inrättandet av fängelset.
Han anser att fångarna borde friges på samma plats som de greps på.
– Frågan är bara vad som ska hända med dem. Deras rätt till skadestånd har inte reglerats ännu, men det är ju självklart att de som suttit där ska få det.
Vill inte erkänna misstag
Den amerikanska skribenten och människorättsaktivisten Larry Siems har nyligen varit med och gett ut boken Guantánamo–En dagbok, skriven av Mohamedou Ould Slahi som suttit fängslad på basen sedan 2002. Larry Siems är inne på samma spår som Gösta Hultén vad gäller ansvarsdelen för det som skett i fängelset.
– Att stänga ner verksamheten kommer kräva att de parter som drog igång den tar ansvar för sina handlingar. Och Pentagon har naturligtvis ett intresse av att undvika att erkänna de brott och misstag som begåtts där. Det är nog en faktor som bidragit till att det tar så lång tid att komma till skott, säger han till Dagens ETC.
Men han tycker ändå att det finns anledning att se positivt på situationen och på den nya plan som är på väg att läggas fram.
– Det finns skäl att vara optimistisk. Jag tror att många i USA börjar inse vilket problem det är. Dessutom upplever jag att det finns en växande rörelse som vill kräva ut ansvar för det som skett. Förr eller senare kommer vi till en vändpunkt i opinionen, och med ett starkt ledarskap från Vita husets sida tror jag faktiskt att det finns en chans att fängelset kan stängas inom 18 månader.
Det kan dock bli problem om Barack Obama inte lyckas komma till skott och genomföra den utlovade stängningen, menar Larry Siems. Detta eftersom ingen av de nuvarande presidentkandidaterna inför 2016 driver frågan.
– Och det är ett besvärande faktum. När Barack Obama valdes år 2008 var stängningen något som både han och republikanen John McCain gick till val på.