Att öppna en hemlig kanal till kuppmakare i Venezuela innebär ett högt spel för Trump-administrationen på grund av USA:s historia när det gäller militärkupper i Sydamerika.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det finns starkt hat mot USA i länder som Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Kuba, Brasilien och Chile där de stött kupper och kuppförsök. Dessutom har landet en historia av att accepterat och understött grymheter utförda av militärregimer under kalla kriget.
Misstankar om brott
Vita Huset vill inte kommentera specifika frågor om förhandlingarna men säger i ett uttalande att det är viktigt att delta i en ”dialog med alla venezulaner som visar en önskan om demokrati” och att ”ge en positiv förändring till ett land som lidit så mycket under Maduro”.
En av de officerare som förhandlade om stöd för en kupp i Venezuela var av USA misstänkt för korruption och uppsatt på landets svarta lista med åtföljande sanktioner. Han och andra har tidigare anklagats av USA under Obama för en rad brott: tortyr av oppositionella, olaga arrester av meningsmotståndare och narkotikahandel.
Stärker Maduro
Enligt Vita Huset beslöt Trump-administrationen sig för att inte stödja kuppmakarna och av planerna blev inget denna gång. Men administrationens bredvilja att träffa kuppmakare har slagit hårt mot USA:s trovärdighet i regionen.
De flesta sydamerikanska ledarna anser att Maduro-regimen är en auktoritär regim som slagit sönder landets ekonomi genom korruption och skapat en nödsituation i landet.
Men det som kan leda till ett stöd för Maduro är att han hävdar att ”imperialisterna i Washington” aktivt försöker avsätta honom genom en militärkupp. Något som bekräftas av de hemliga mötena. Många ledare i en rad Syd- och Mellanamerikanska länder kommer mjukna i kritiken av Maduro.
– Detta kommer att slå ner som en bomb i regionen säger Mari Carmen Aponte, som var Obamas ledande diplomat när det gäller Latinamerikanska länder.
Uttalande fördöms
Venezulanska militärer hade tidigare sökt stöd hos Obama för att kunna avsätta Maduro men då avvisats. Men när president Trump i augusti förra året slog fast att USA har en ”militär plan” för Venezuela uppfattades det av upproriska militärer som ett budskap till dem från den amerikanske presidenten.
Trumps uttalande fördömdes av USA:s allierade i Sydamerika och av samarbetsorganisationen Organization of American Staes, OAS, där USA tillsammans med 35 stater i Syd-och Nordamerika är medlem.