Löntagare i EU måste skyddas av en tillräcklig minimilön. Det är utgångspunkten i det direktiv som EU-kommissionen har tagit fram, och som presenterades idag. Enligt kommissionen ska länder som har kollektivavtalsmodeller, som Sverige, inte påverkas. Men i Sverige är motståndet mot direktivet ändå stort.
Socialdemokraterna menar att det är ett hot mot den svenska modellen:
– Vi kan inte acceptera ett förslag från EU-kommissionen som riskerar att urholka den svenska modellen, som arbetarrörelsen har kämpat för i decennier. Den har tjänat oss väl och vi vill tillsammans med Sveriges arbetsgivare, arbetstagare och fackliga organisationer fortsätta att värna den, säger Heléne Fritzon (S), delegationsledare för Socialdemokraterna i EU-parlamentet, i ett pressmeddelande.
Socialdemokraterna menar också att det inte är tillräckligt tydligt att Sverige faktiskt kan undantas. Även TCO gör den bedömningen – det finns inte tillräckliga garantier i lagförslaget.
– TCO har tillsammans med de andra svenska centralorganisationerna haft flera möten med EU-kommissionen under det gångna året. Vi har framfört våra farhågor och vår kritik. Vårt påverkansarbete har lett till att man nu gjort ett allvarligt menat försök att skapa undantag för Sverige och andra länder som inte har lagstadgade minimilöner. Vår analys av förslaget är att man inte lyckats med detta. Flera allvarliga farhågor kvarstår, säger Therese Svanström, ordförande i TCO, i ett uttalande.
Lägre löner i praktiken
Enligt EU-kommissionen ska det inte finnas en bestämd lönenivå som ska gälla samtliga länder. Men i direktivet skriver de ändå att det finns indikationer som brukar användas på internationell nivå – till exempel att minimilönen är 60 procent av medianlönen eller 50 procent av den genomsnittliga bruttolönen. Skulle länderna rätta sig efter dessa nivåer blir minimilönen i vissa länder ändå knappt högre än idag. Och i Sverige skulle lönerna i praktiken hamna på en nivå som är lägre än de lägstalöner som finns i kollektivavtalen. En farhåga är därmed att arbetsgivare kan använda EU:s minimilöner som ett argument för att hålla svenska löner nere.
Svenskt Näringsliv lyfter inte just den risken, men de är ändå tydliga i sin inställning. Enligt dem är direktivet ett övertramp.
– Vi kommer att själva, och tillsammans med våra motparter LO och PTK, inom Arbetsmarknadens EU-råd fortsätta att försvara vår modell. Vi utgår från att den svenska regeringen kommer att göra allt i sin makt för att se till att detta skadliga förslag i strid med fördraget inte blir verklighet. Det ligger i Sveriges intresse att parternas autonomi och avtalsfrihet är garanterad, säger John Wahlstedt, arbetsrättschef på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.