I tio månader har en grupp städerskor protesterat utanför finansdepartementet mot att de tvingats lämna sina jobb. Det är en av flera arbetstagarprotester i krisens Grekland just nu, mitt under turisthögsäsongen.
Förra året beslutade den grekiska regeringen att privatisera alla städjobb på de offentliga förvaltningarna. Det ledde till att omkring 600 städerskor blev uppsagda från sina arbeten av besparingsskäl. Sedan dess har dessa kvinnor, de flesta i 50-60-årsåldern, protesterat dygnet runt utanför finansministeriet i Aten.
– Att kvinnorna fick sparken har fått stora konsekvenser för dem, säger Liv Marend, ordförande för SAC Syndikalisterna, som just nu är i Aten och bland annat besöker de strejkande städerskorna. Kvinnorna har nu förlorat sina inkomster på omkring 500 euro i månaden.
– Flera av dem har bara något eller några år kvar till pensionen. Att de fått sparken leder till att de får väldigt mycket lägre pension och i vissa fall ingen alls. De är väldigt uppgivna och mår dåligt, säger Liv Marend.
Samarbetar med antifascister
Städerskorna har allierat sig med flera rörelser i sina protester, däribland fackföreningar och antifascistiska grupper. Tidigare i år gick städerskorna till domstol för att få uppsägningarna ogiltigförklarade. De fick rätt i första instans, men finansministeriet tog domen vidare och lyckades få den upphävd.
– Deras nästa steg är att gå vidare till Europadomstolen, säger Liv Marend.
Samtidigt som städerskorna fått stöd av olika sociala rörelser har de också angripits fysiskt, berättar Liv Marend.
– De har attackerats av polisen och av Gyllene Gryning, som patrullerar och ser dem som en ordningsstörning. Gyllene gryning har ju också sagt att de vill starta ett krig mot sociala rörelser, säger Liv Marend.
Flera strejker
Städerskornas protest är inte den enda i Grekland just nu. Bland andra strejkar arbetarna på elbolaget Public power corp, vilket sker mitt under turistsäsongen och har orsakat flera strömavbrott. Strejken är en protest mot att regeringen planerar att sälja företaget. Något som enligt grekiska fackförbund skulle leda till höjda priser på elektricitet vilket skulle slå hårt mot krisdrabbade grekerna. Greklands regering tänker nu ta i med hårdhandskarna och har hotat att gripa strejkande arbetare om de inte går tillbaka till sina jobb. Detta efter ett domstolsbeslut som slår fast att strejken på Public power corp är olaglig.