För några veckor sedan meddelade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att landet omedelbart skulle lämna ICC, men tvingades ta tillbaka det efter en intern storm inom ANC. Nu har istället landets utrikesminister skrivit under ett undantag som ger Putin diplomatisk immunitet under ett komande möte som äger rum i höst.
Toppmöte i Kapstaden
I den stora energikrisen i Sydafrika hoppas landet att få köpa stora mängder gas och olja till förmånliga priser med långa krediter av Ryssland. För Putin är det viktigt att visa på att han och Ryssland inte är isolerade utan har ett stort stöd runt om i världen. Därför vill han visa att han fortfarande är en del av ett brett internationellt samarbete.
I augusti har organisationen Brics – en sammanslutning av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – sitt toppmöte i Kapstaden, för Putin vore det en stor prestigeförlust om han inte kunde närvara på grund av en internationell efterlysning.
Inom regeringspartiet ANC finns det fortfarande en gammal sympati för Ryssland som kommer från den tid då Sovjetunionen gav stöd till partiet under kampen mot apartheid. Många ser det nya Ryssland som en fortsättning av Sovjetunionen och förenas dessutom i en milt sagt stark misstänksamhet mot USA.
USA kräver svar
När den amerikanske ambassadören i Sydafrika, Reuben Brigety, för någon vecka sedan anklagade landet för att exportera vapen till Ryssland blev krisen mellan USA och Sydafrika tydlig. Brigety meddelade att USA hade bevis för att skeppet Lady R lastats med avancerade vapen för vidarebefordran till Ryssland. Sydafrika nekade men lovade genomföra en utredning som dock inte gett något resultat och inte är prioriterad.
USA kräver dock ett svar, misstanken är att vapnen skulle till Wagnergruppen och deras krig i Mali, men Sydafrika fördröjer sin utredning och försöker vinna tid. Regeringen är rädd för att USA ska dra tillbaka det förmånliga handelsavtalet Agoa vilket skulle starkt påverka den sydafrikanska exporten till USA som är värd över 30 miljarder kronor om året.
USA har också infört vissa restriktioner i handeln med Sydafrika, man har stoppat exporten av radioaktiva komponenter till Sydafrikas kärnkraftverk i Koeberg, en export som gick via amerikanska Westinghouse dotterbolag i Sverige. Bakom ligger amerikanska krav på att Sydafrika inte ska framställa eget radioaktivt bränsle, utan importera det.
Slår hårt mot ekonomin
Sydafrika uppger att man inte har någon brist på radioaktivt bränsle idag, men det är ett orosmoln eftersom Sydafrika just nu genomgår en mycket allvarlig energikris. Idag är elektriciteten avstängd i mellan sex och tio timmar om dygnet i hela landet, som Dagens ETC skildrat i ett tidigare reportage. Ransoneringen har drivit en rad företag till konkurs och Sydafrikas BNP väntas minska med mellan fyra och sex procent som en direkt följd av elbristen. Blir avstängningarna av elnätet än mer omfattande, vilket elbolaget Eskom varnar för, kommer också gruvindustrin att påverkas starkt vilket skulle leda till att den sydafrikanska ekonomin skulle rasa.
För den fattiga befolkningen är ransoneringarna en katastrof, vintern kommer nu och många hushåll är helt beroende av el för att kunna värma sina bostäder. Under den sydafrikanska vintern går temperaturen i perioder ner till några plusgrader och många fattiga med en redan nedsatt motståndskraft riskerar att dö av kylan.
Galopperande korruption
Det finns ingen kortsiktig lösning på Sydafrikas energiproblem som under decennier skapats av en ensidig användning av kol och dåligt fungerande gamla kolkraftverk. Många företag och rikare familjer använder istället dieselgeneratorer för att skapa el men det råder brist på olja och priserna har gått kraftigt upp. Det är där Sydafrika hoppas att Ryssland ska ställa olja och gas till förfogande.
En bidragande orsak till energikrisen är också den massiva och galopperande korruptionen i Sydafrika. De pengar som skulle använts för underhåll och moderniseringar av kraftverken och elnäten har istället gått till mutor till framför allt politiker inom det styrande ANC, som ensamt haft makten ända sedan störtande av apartheid 1994.
Skandaluppgifter om ANC
Det statliga energibolaget Eskoms tidigare vd André de Ruyter har i maj publicerat en bok där han berättar om den gigantiska korruptionen inom bolaget. Bland annat skriver de Ruyter att han informerat regeringen om att två högt uppsatta ANC-politiker representerade för karteller som kontinuerligt mjölkade Eskom på mer än en halv miljard kronor i månaden.
Och detta är bara en del av korruptionen, de Ruyter kalkylerade med att olika former av korruption fortfarande kostar Eskom miljarder i månaden.
Nu förbereder sydafrikanska myndigheter ett åtal mot de Ruyter för lögner och offentliggörande av hemligklassad information.