– Det är brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.
Nya åtalspunkter
Fram tills för två veckor sedan handlade fallet om längden på Assanges fängelsestraff. Då handlade den enda åtalspunkten om att han hjälpt Chelsea Manning med ett lösenord för att hon skulle förse Wikileaks med hemligstämplade dokument. Men för två veckor sedan höjdes insatserna när Trump-admininstrationen valde att lägga till ytterligare 17 punkter i åtalet mot Assange. Assange åtalas nu för bland annat brott mot spionlagen och avslöjande av försvarshemligheter. Det är första gången en amerikansk regering åtalar en journalist enligt den 100 år gamla lagen. Spionanklagelserna har gett upphov till högljudda protester från den amerikanska presskåren och pressfrihetsorganisationer. Flera tunga mediehus som The Guardian, The New York Times och Wall Street Journal, som Assange samarbetade med när delar av Manning-läckan publicerades, har i dagarna gått ut till hans försvar.
Enligt visselblåsaren Edward Snowden har det amerikanska justitiedepartementet “förklarat krig – inte mot Wikileaks, utan mot själva journalistiken. Detta handlar inte längre om Julian Assange: det här fallet kan avgöra mediernas framtid”, skriver han på Twitter. Han får medhåll från Joel Simon, chef för Committee to Protect Journalists. ”Under rubriceringen kan vem som helst var som helst i världen som publicerar information som den amerikanska staten klassar som hemlig information bli åtalad för spionage” skriver han i Washington Post.
USA:s förra president Barack Obama var visserligen en flitig användare av spionlagen och åtalade ett stort antal personer som läckt hemligstämplad information till journalister. Men Obama valde att inte åtala Assange, just för att det skulle hota pressfriheten.
– Om du kan åtala Julian Assange enligt lagen för publicering av sekretessbelagd information finns det inget som hindrar justitiedepartementet från att åtala journalister, sa Matthew Miller, tidigare talesperson för Justitiedepartement till Politico.
”Hot mot alla journalister”
Enligt det amerikanska justitiedepartementet är inte Assange att betrakta som journalist, vilket ansetts vara avgörande i frågan.
– Det är tydligt av totaliteten av hans handlingar som är upptagna i anklagelsen. Assange varnades av utrikesdepartementet att inte släppa ut namnen, och det gjorde han ändå, säger John Demers från USA:s justitiedepartement i ett uttalande.
Reportrar utan gränser anser inte heller att Assange är journalist i traditionell mening, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.
– Däremot har Assange varit en del av en journalistisk metod. Han har tillhandahållit uppgifter som sedan bearbetats och publicerats av journalister. Åtalet är väldigt allvarligt och en fällande dom mot Assange skulle innebära ett hot mot alla journalister världen över.
Många tolkar det som ännu en attack från Trump mot den fria pressen, håller du med?
– Absolut det går helt i linje med hur han och hans administration har agerat tidigare gentemot pressen. Trump har pekat ut enskilda journalister som ett hot mot nationen. Vi ser nu hur USA rasar i vårt pressfrihetsindex.
Erik Halkjaer varnar för att även svenska journalister som exempelvis gräver i vapenaffärer där svenska tillverkare har samröre med de amerikanska vapenindustrin riskerar att åtalas i USA.
– Amerikanska myndigheter kommer inte gripa reportrar i Stockholm men om de skulle resa till USA kan de fängslas och åtalas. Vi ser ett nytt fenomen där stater och företag använder rättssystemet för trakassera och tysta journalister som inte har tid eller pengar att slåss i långa rättsprocesser. Den finns stor risk för självcensur.
Juli 2010
Släpper militära dokument
Wikileaks publicerar 470 000 hemligstämplade militära dokument som berör amerikansk diplomati samt USA:s krig i Afghanistan och Irak.
20 augusti 2010
Anmäls för övergrepp
Två kvinnor anmäler att Julian Assange har utsatt dem för övergrepp. Åklagaren efterlyser Julian Assange, som anhålls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Assange förhörs av polisen i Stockholm, erkänner att han haft sex med kvinnorna, men nekar till brott.
November 2010
Häktas i sin frånvaro
Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Sverige utfärdar en europeisk arresteringsorder och Assange grips av Londonpolisen men släpps senare mot borgen.
24 februari 2011
Beslut om utlämning
Brittisk domstol beslutar att överlämna Assange till Sverige. Han motsätter sig överlämningen av rädsla för att Sverige ska utlämna honom till USA, där han riskerar åtal för Wikileaks läckor.
19 juni 2012
Ansöker om asyl
Assange flyr till Ecuadors ambassad och hans ansökan om politisk asyl godkänns.
2013
Manning döms
Chelsea Manning döms till 35 års fängelse för att ha läckt hemliga försvarsuppgifter till Assange och Wikileaks.
18 augusti 2014
Sviktande hälsa
Vid en presskonferens på ambassaden uppger Assange att han snart ska lämna ambassaden. Kort innan har det framkommit uppgifter i medier om att australiern lider av svåra hjärt- och lungproblem och Assange säger att vistelsen på ambassaden varit dålig för hans hälsa.
5 februari 2016
Kräver att Assange släpps fri
FN-gruppen UNWGAD uppger att Assange är ”godtyckligt frihetsberövad” och uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri.
14–15 november 2016
Förhörs av åklagare
Julian Assange förhörs på ambassaden av en ecuadoriansk åklagare. Svensk åklagare närvarar – men får inte ställa några frågor.
17 maj 2017
Manning benådas
Amerikanska soldaten Chelsea Manning benådas av president Obama och släpps ur fängelset.
19 maj 2017
Häktingsbeslutet hävs
Stockholms tingsrätt häver häktningsbeslutet av Julian Assange och förundersökningen om misstänkt våldtäkt läggs ner.
16 oktober 2018
Konflikt med ambassadpersonal
De ecuadorianska diplomaterna uppmanar Assange att sköta sin katts hygien samt ge den ordentligt med mat.
2 april 2019
Konflikt med presidenten
Equadors president Lenin Moreno uppger att Assange upprepande gånger brutit mot reglerna för hans asyl på ambassaden.
11 april 2019
Grips av brittisk polis
Assange grips av brittisk polis när hans asyl dras tillbaka.
20 maj 2019
Begärs häktad
Assange begärs häktad i sin utevaro och åklagaren meddelar att häktningsförhandlingen kommer att ske måndag den 3 juni.
Källa: Aftonbladet, AFP, TT