Bakom ligger USA:s uppsägning av kärnkraftsavtalet, Jemenkrisen och oljepriserna. Donald Trumps säkerhetsrådgivare har länge drivit en kampanj mot Iran och har skickat stora amerikanska flottenheter till Persiska viken.
Som kulmen på den senaste stormen slog Donald Trump fast i en tweet:
”Det är Iran som ligger bakom attackerna på de två oljetankers som skadats och evakuerats.”
Suddig video
Andra är inte lika säkra och den suddiga video som USA publicerat som sägs visa iranska militärer i färd att avlägsna en icke exploderad mina från en tanker har inte övertygat många.
Iran hävdar att det är USA och Israel som ligger bakom attackerna. Skälen skulle vara att skjuta skulden på Iran för att kunna vidta militära åtgärder. Israel har under en lång tid försökt övertyga USA om att Iran måste besegras militärt och den iranska regeringen avsättas för att det ska bli fred och stabilitet i Mellanöstern.
USA:s och Israels underrättelsetjänster hävdar att Irans skäl till att angripa oljetransporterna framför allt är två:
• Försvåra Trumps förberedelser för att återväljas som president och köpa sig tid i hopp om att en demokrat vinner valet.
• Höja oljepriserna, både för att stärka sin egen ekonomi som är helt beroende av landets utsatta oljeexport och för att bromsa den ekonomiska utvecklingen i USA, vilket skulle missgynna den sittande presidenten.
Långt ifrån enighet
Israel har länge varit den hårdaste motståndaren till Iran, men inom landet väcks frågan om den senaste informationens trovärdighet.
I en analys skriver den israeliska dagstidningen Haaretz att det är långt ifrån säkert att Iran faktiskt ligger bakom attackerna.
Haaretz för fram möjligheten att attackerna genomförts av Houthi-rebellerna i Jemen som utkämpar ett oerhört blodigt krig mot Saudiarabien. Enligt tidningens analys skulle rebellerna då genomfört attackerna utan Irans godkännande. I analysen ingår som en förutsättning att Iran så långt som möjligt försöker undvika en militär konfrontation.
Liknar Irak-upptrappning
Många bedömare pekar också på att USA:s och dess allierades beskrivning av situationen är skrämmande lik inledningen av Irak-kriget. Då handlade det om hemliga massförstörelsevapen, nu handlar det om iranska hemliga manövrar för att strypa oljeexporten.
USA kräver nu liksom då att FN:s säkerhetsråd ska inkallas, peka ut Iran som ansvarig och fördöma handlingarna.
Detta skulle då kunna fungera för att motivera en militär attack på Iran.
Inrikes strid
Händelserna i Persiska viken har också lett till en inrikespolitisk strid i Storbritannien. När den konservativa utrikesministern Jeremy Hunt, som också försöker bli ny ledare för det konservativa partiet, tidigt gick ut med ett uttalande som sa att det var ”nästan säkert” att Iran låg bakom attackerna angreps han av Labourledaren Jeremy Corbin:
– Storbritannien borde verka för att minska spänningarna i området, och inte elda på en militär eskalering som började med att USA lämnade kärnkraftsavtalet med Iran. Utan säkra bevis om attackerna kommer regeringens retorik bara att öka riskerna för krig.
FN avvaktar
FN, Arabförbundet och en rad olika länder har ännu inte tagit ställning i frågan om vem som utfört attackerna. Efter mötet mellan FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och arabförbundets generalsekreterare tryckte de på att situationen måste lugnas ner. När det gäller skuldbördan sa de två ledarna att alla måste invänta klara bevis på vad som verkligen hänt och vilken eller vilka som ligger bakom.
Detsamma sa Japans premiärminister Shinzo Abe på besök i Irans huvudstad Teheran då han på en presskonferens valde att inte utpeka någon som ansvarig. Ett av de attackerade tankfartygen var japanskt:
– Japan fördömer handlingen som drabbade ett japanskt skepp oavsett vem som genomförde attacken.