– Som utländsk köpare får du en fördel i och med den låga köpkraften i landet, så är det, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån.
Pandemin har drabbat Spanien och spanjorerna hårt ekonomiskt. Allt fler får svårt att klara sina kostnader månaden ut och många förlorar sina bostäder av ekonomiska skäl. Spaniens nationella domstolsmyndighet, Consejo general del Poder Judicial rapporterade att rättsprocesserna angående uteblivna huslån har fördubblats jämfört med före pandemin: 128 familjer om dagen förlorade sina hem under andra halvan av 2021.
Jobba från Spanien
Samtidigt har svenskar med kontorsjobb kommit lindrigt undan och distansarbete under pandemin har ökar flexibiliteten. Fler tänker att de kan arbeta mot Sverige på plats i utlandet och därmed är köparna allt yngre.
– Det är inte gamla bostäder svenska köpare efterfrågar just nu utan snarare nyproduktion. Under hösten förmedlade vi fler bostäder än någon månad tidigare. Vi ser en urstark efterfrågan från svenskar vilket beror på att svensk bostadsmarknad och ekonomi är relativt stark men som sagt: det stora intresset gäller främst nyproduktion. Bostadsmarknaden ser ut så här, ibland är det bra läge att slå till, säger Martin Posch.
Isabel Mateos, från bostadsaktivistgruppen PAH Plataforma de Afectados por la Hipoteca (Plattform för huslånsdrabbade) i Jaén i södra Spanien menar att det är självklart att mäklare som Fastighetsbyrån drar nytta av det här.
– Det ligger deras intresse, de är mäklare. Att ifrågasätta dem är som att ifrågasätta en tiger för att den äter kött. De är, om du ursäktar, gamar som naturligtvis kommer att frossa på en skadad marknad. Det kan du eller jag tycka vad vi vill om men de som ska stå till svars är politikerna.
Bostäder står tomma
Isabel Mateos tillbringar sin fritid med att hjälpa människor som förlorat sina bostäder till banker. Det rör sig ofta om barnfamiljer, ensamstående mammor eller äldre och sjuka.
– Det är ett politiskt val att tillåta spekulation på bostadsmarknaden.
I Spanien står bostäder tomma eller säljs till utlänningar som har mer pengar eftersom spanjorer inte har råd att bo. Nu mer än någonsin behövs en tydlig lagtext som reglerar hyror i hela Spanien och förbjuder att utsatta familjer utan alternativ kan vräkas. Trots att regeringen införde ett vräkningstopp vräktes tiotusentals, det måste till hårdare, tydligare tag, säger Isabel Mateos.
Spanska vänsterregeringen, en koalition mellan socialistpartiet PSOE och vänsterkoalitionen Unidas Podemos införde ett vräkningstopp under pandemin, en ”social sköld” som den kallades, vilket också skyddade folk som inte hade råd att betala hyran från att vräkas. Men människor vräktes ändå eftersom det sociala skydd som utlovades krävde en juridisk process som få hade möjlighet att ta sig igenom.
Enligt den digitala webbtidningen El Diario är det främst ensamstående mammor och invandrare som har drabbats av vräkningar. Dessa grupper har därmed i stora antal anslutit sig till den växande ockupationsrörelsen. De orter som hör till de hårdast drabbade av pandemin är de som är beroende av turistnäringen: Costa del sol, Kanarieöarna, Balearerna – samma orter där vräkningarna ökar mest. Man ockuperar i allt högre grad tomma, nyproducerade semesterbostäder som står tomma i hundratal. Fastighetsägare anlitar då ofta privata, torpedliknande firmor för att kasta ut ockupanterna, som Dagens ETC rapporterade om tidigare.
Familjer vräks
José Cardona som företräder en hyresgästförening på Gran Canaria menar att de grövre metoderna ökar när efterfrågan ökar. Han lägger till att det rör sig om en ’humanitär katastrof”.
– Det är alarmerande det som sker på spansk bostadsmarknad just nu. Vräkningarna som pågår bekräftar vad vi befarade för ett år sedan: att regeringens ”sociala sköld” inte skulle räcka mot de här krafterna. Bankerna, som är storägare av fastigheter, använder alla trick för att kasta ut … inte ockupanter utan familjer som förlorat jobb under pandemin. Nu när intresset från utländska köpare ökar och vräkningsstoppet hävs ja då kan det bli riktigt brutalt, säger José Cardona till Dagens ETC.
På Fastighetsbyråns hemsida tipsas köpare just om Gran Canaria och till exempel Costa del sol eftersom det där är tillåtet att fritt hyra ut sin semesterbostad till turister medan det på Mallorca och i Barcelona är reglerat. Enligt Fastighetsbyrån är det för att ”motverka att lägenheter står tomma”.
– Det är en möjlighet för köparen att göra köpet till en investering, att fylla på semesterkassan, men det sliter också på bostaden, säger Martin Bosch.
José Cardona ser det på ett annat sätt.
– Det stöter ut människor med behov av bostad att ge rika utlänningar möjlighet att göra ett klipp på spanska boendes bekostnad, säger han.