Det säger Pilar Romero, 58 år, från Hospitalet de Llobregat i norra Spanien.
Hennes attityd är inte ovanlig. Spaniens vänsterregering med socialistpartiets (socialdemokraternas) PSOE:s ledare Pedro Sánchez i spetsen var snabba med att, efter att ha fördömt den Hamasledda terrorattacken mot Israel den 7 oktober, också fördöma Israels krigföring mot Gaza-remsan. Premiärminister Sánchez framförde dessutom den hållningen direkt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett statsbesök i november.
Å ena sidan sa Pedro Sánchez att Spanien hade erfarenheten av att länge ha levt i skuggan av terrororganisationens ETA:s våld, vilket han menade gjorde att Spanien kunde leva sig in i smärtan efter Hamas fasansfulla illdåd. Å den andra sidan sa han också att antalet döda palestinier var omöjligt att stå ut med, att Israels måste urskilja civila och militära mål.
Utlöste diplomatisk kris
Sedan anordnade Pedro Sánchez, tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander Croo, en pressträff vid gränsövergången i Rafah mellan Egypten och Palestina där de uppmanade EU:s medlemsländer att erkänna Palestina som stat. Något som han redan lovat att Spanien ska göra under den kommande mandatperioden och som Sverige för övrigt gjorde redan 2014.
Detta ledde till en diplomatisk kris mellan Spanien och Israel – som menar att Spanien ställt sig på ”terroristernas sida”. En inställning som stärktes av att Hamas kommunicerade ett tack till Sánchez och Croos “klara och tydliga ställning” i frågan.
Sticker ut i undersökning
När YouGov genomförde en opinionsundersökning i USA och västeuropa i maj 2023 kom Spanien strax efter USA där 44 procent menade att konflikten betydde mycket eller väldigt mycket för Europa, jämfört med 28 procent i Sverige. Det var också det land i undersökningen där högst andel invånare tog ställning för Palestina (31 procent) jämfört med Israel (tolv procent) eller båda sidor lika mycket (20 procent)
Spanien stack också ut genom att en mycket större andel av dem som sympatiserar mer med Israel, samtidigt ville ha en tvåstatslösning – 71 procent jämfört med 58 procent bland svenska Israelsympatisörer.
Vält till Palestinas fördel
När institutet Dym genomförde en studie i samma storleksordning bland spanjorer strax efter det Hamas-ledda attentatet i oktober svarade tillfälligt drygt 50 procent att de inte ville välja sida och något färre kände nu “större sympati för Palestina än för Israel” än tvärtom.
Men redan i december, efter månader av Israels krigföring och fördrivning av palestinier, har opinionen fullkomligt vält till Palestinas fördel: drygt 60 procent av spanjorerna sympatiserar nu med Palestina och två tredjedelar vill erkänna Palestina som stat, enligt en studie av Invymark för laSexta.
Partido Popular: ”Populism”
Terrordådet i Israel den 7:e oktober sådde split inom vänstern – medan till exempel socialdemokratiska PSOE tydligt kallade Hamas en terrororganisation ville regeringspartnern, vänsterkoalitionen Sumar, inte göra det. Idag, när dödssiffrorna bland palestinier i Gaza och på Västbanken stiger dagligen är det istället inom högern splittringen sker.
– Det Pedro Sánchez sysslar med är oansvarigt. Att mitt i ett krig skapa diplomatisk kris genom att kräva en tvåstatslösning är populism, hävdade ledaren för Spaniens största oppositionsparti, Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo.
Han fick genast stor kritik för sitt uttalande eftersom hans eget parti fortfarande enligt partiprogrammet och att han själv fram till alldeles nyligen i sin hemregion Galicien, kämpade för just en tvåstatslösning.
2014 röstade den spanska nationalförsamlingen, på de konservativas initiativ, för ett erkännande av Palestina. Omröstningen var icke-bindande men gav en bild av att det i Spanien inte var en höger-vänsterfråga.
Krock med egna väljare
Nu spinner spansk höger, liksom kollegor runtom i Europa, mycket tydligare utifrån Israels perspektiv och “kampen mot terror” Det hör till en infekterad, nationell strid där terrorn länge men inte alltid varit en inrikespolitisk fråga. När tio bomber dödade 191 personer i Madrid 2004 var högerpartiet PP, som befann sig i valkampanj, snabbt ute och anklagade den baskiske terrorgruppen ETA. Det visade sig vara islamistiska motiv bakom attentatet vilket, tvärtom mot i andra europeiska länder, åtminstone inte hjälpte dem att vinna valet (de förlorade).
Idag har det högerradikala Vox, bildat av utbrytare ur PP, medvind igenom att kombinera agg mot all sorts separatism, som likställs med ETA, och samtidigt främst muslimsk invandring.
Det är som att de vill skapa migration och alla problem som kommer med den.
Men en fjärdedel av PP:s väljare och nästan 35 procent av extremhögerpartiet Vox väljare, vars ledare utan förbehåll stöder Israel idag, är enligt Invymarks undersökning för erkännandet av en palestinsk stat till skillnad från sina representanter.
– Jag röstar Vox, de har den bästa politiken för Spanien men deras godkännande av Israels fördrivning av ett folk som bara vill stanna kvar på samma plats är i mina ögon extremt. Det är som att de vill skapa migration och alla problem som kommer med den, säger Jose Rueda, 42-årig ingenjör från Valencia.