– Det blir inget av de fyra största i alla fall, understryker hon.
– PP och Ciudadanos är omöjligheter. Ciudadanos upplever jag nästan som en sekt. Ett högerparti där alla är unga och därför utger sig för att komma med något nytt. Och PSOE tycker jag inte har bevisat något senaste åren. Podemos hade kunnat vara ett alternativ men jag har fått en dålig känsla angående dem på sistone. Som den typen av politiska partier som finns i Latinamerika, du vet? De ger en massor av löften till ”el pueblo” (folket) som de sedan inte kan leva upp till.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Debatt om arbete
2012 implementerade dåvarande regeringen med PP (Partido Popular) i spetsen en arbetsmarknadsreform i Spanien. Reformen innebar bland annat att man sänkte uppsägningstiden och införde bonussystem för företag som anställer unga.
Reformen har varit omdiskuterad och särskild kritiserad av vänsterpartiet Podemos som anser att den ger arbetsgivare för mycket makt. Och det är just arbetsmarknadspolitiken som diskuteras som mest flitigt inför valet nu på söndag.
Podemos, men även liberala Ciudadanos, vill arbeta mot stabilare anställningskontrakt även om deras politik skiljer sig mycket i övrigt.
Men enligt PP har arbetsmarknadsreformen gett resultat. För inte så länge sedan gick president Mariano Rajoy ut och sa att Spanien är på väg mot rätt håll vad gäller att bekämpa arbetslösheten. Och 300 000 fler spanjorer är i sysselsättning i jämförelse med för ett år sedan.
Fyra miljoner arbetslösa
Över fyra miljoner fortsätter dock vara arbetslösa och tre fjärdedelar av befolkningen anser att det är landets största problem. Och Sonia Gasull är pessimistisk. Hon tror inte att det kommer bli bättre. Och många unga fortsätter vara utan arbete.
– Jag hade tur att få det här jobbet, säger hon och fortsätter.
– Jag har ett kontrakt som förlängs var sjätte månad och det är klart att det känns lite osäkert men det är generellt svårt att få arbete för sådana som mig. Som bara har gått ut gymnasiet. Eftersom vi är så många som söker kan arbetsgivaren ställa väldigt höga krav även om det handlar om okvalificerade jobb.
Högutbildade saknar jobb
Men utbildning leder inte automatiskt till arbete. Nästan 20 procent av de som har tagit universitetsexamen de senaste fyra åren är arbetslösa i Spanien.
I närheten av universitetet i Barcelona sitter 23-åriga juridikstudenten Laila Aazibou och pluggar till en tenta dagen därpå. Ännu är det ett tag kvar tills hon är färdig med sina studier och hon har ännu inte börjat tänka på att söka jobb. Men den politiska situationen i Spanien oroar henne.
– De två värsta scenarierna för mig är att vi hamnar i samma situation igen, att en regering inte kan bildas, eller att PP återigen får makten, säger Laila Aazibou som ska rösta på Podemos.
– Jag har alltid varit för PSOE, men jag tror att Podemos kan föra en vänsterorienterad politik med nya inslag, säger hon.
Hon tvekar inte på när jag frågar henne vad som är viktigast i Spanien just nu.
– Utbildning. Att den blir bättre och att fler får möjligheten att studera. Det tror jag skulle sänka arbetslösheten på sikt.
I Spanien kostar det att gå på universitetet. Priserna varierar givetvis beroende på vad du studerar och också var i landet. I snitt kostar det ungefär 10 000 kronor per år.
– Alla har inte råd att studera. Har du inte föräldrar som kan hjälpa dig är det svårt. Och de drar hela tiden ner på de stipendier du kan söka, säger Laila Aazibou.
– För mig är sociala rättigheter viktiga och jag är för högre skatter i utbyte mot gratis universitet, fortsätter hon.
Och Podemos, det parti som Laila Aazibou ska rösta på, har lovat att offentlig utbildning i Spanien ska bli gratis, även att läsa på universitetet.
Det är motsatsen för hur utvecklingen varit de senaste åren. Enligt siffror har kostnader tredubblats sedan 2011 och Spanien har blivit ett av Europas dyraste länder att studera i.
Många bor kvar hemma
Förra året togs beslutet att anpassa det spanska systemet och kandidatexamen kortades ner från fyra till tre år. Laila Aazibou menar att det här resulterat i att man snarare måste plugga längre, det vill säga läsa en master för att kunna konkurrera om jobben.
– Att läsa en master är dyrt. Och det är inte ens säkert att du får ett arbete efter det. Kommer du direkt från studierna i Spanien är det svårt och det är därför många väljer att åka utomlands för att hitta sitt första jobb.
Själv hoppas Laila Aazibou på att kunna stanna i Barcelona i framtiden.
– Drömmen är att vid 30 års ålder kunna vara stabil – att ha köpt en bostad istället för att hyra. Att ha en bil och ett fast jobb.
Men trots att Laila Aazibou tror att situationen i Spanien är på väg att bli bättre känns det här med att flytta hemifrån långt bort.
”Spanien är inte ett land för ungdomar”, säger titeln i en artikel från El Mundo, publicerad tidigare i år. Så mycket som 80 procent mellan 20 och 30 år bor fortfarande hemma hos sina föräldrar.
Självständighet viktigast
I arbetarstadsdelen Sants sitter Josep Vinyals och Eloi Sagues och äter lunch. De har inte bestämt sig hur de ska rösta ännu. Men de har klart för sig vilken fråga som är den absolut viktigaste för dem. Kataloniens självständighet. De kommer därför rösta på något av de mindre självständighetspartier som finns i regionen.
– Vi bryr oss inte särskilt mycket om Spanien. Vi känner oss inte som en del av det här landet, säger Josep Vinyals.
Men alla i Katalonien känner inte likadant. Vid förra valet fick Ciudadanos, som är uttalat mot självständigheten, nästan 14 procent av rösterna i Katalonien. Ändå har jag svårt att hitta någon som ska rösta på dem.
– Jag tror ärligt att många skäms över att de röstar på ett parti som Ciudadanos i Barcelona. Men testa i ett mer välbärgat område, tipsar Josep Vinyals.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Situationen är kaos”
Längs Avenida Diagonal ligger några av stadens flashigaste kontor och dyraste lägenheter. Vid övergångsställena lyser Albert Riveras ansikte på Ciudadanos valaffischer. ”En katalansk president för att förändra Spanien” lyder partiets slogan.
På en bänk sitter Tania, som vill vara anonym, med sin hund.
– Vad jag ska rösta på? Det är sådant man inte berättar, säger hon först.
– Men jo, det är samma parti som jag röstade på förra gången.
Till slut erkänner hon för mig att det är Ciudadanos.
– Situationen i Spanien är kaos och jag tror att deras politik kommer med något nytt, säger hon.