Utanför kliniken och vaccinationscentret CAP i Puigcerdà i norra Spanien träffar Dagens ETC Montse Pedrós och hennes son, 17-årige Pau Martí i Pedrós. Pau har fått sin andra dos och ska börja sista årets på motsvarande gymnasiet i september.
– Det känns hoppfullt inför skolstarten. Vi kommer nog att fortsätta med munskydd och så men vi slipper förhoppningsvis Zoom-undervisning, säger Pau.
Hela hans gymnasietid har präglats av pandemin och nedstängningarna.
Montse är själv lärare för ungdomar i hans ålder.
– Pedagogiskt har det fungerat med restriktioner och munskydd, man vänjer sig. Men de perioder vi haft undervisning på nätet har varit väldigt tuffa. Kursplanen är inte anpassad till det och inte ungdomar i den åldern heller. Min förhoppning är att undervisningen nu ska normaliseras.
Montse hoppas också att yngre barn ska vaccineras när och om vaccinet godkänns.
”Känner ingen som är emot”
I slutet av maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, vaccin för barn mellan 12 och 18 år och flera europeiska länder som Frankrike, Tyskland och Spanien beslutade sig för att öppna för ungdomar. Men till skillnad från i Tyskland och Frankrike är vaccinationsmotståndet lågt. Bara sex procent av de boende i landet har vägrat vaccination och landet ligger sedan en tid på olika platser i topp fem-listan av länder med flest fullvaccinerade – tillsammans med Portugal, Qatar och Singapore. Sommarens smittspridningstoppar har främst skett bland ungdomar.
Maite Queralt med sonen Joanet, tolv, är glada att barn också får vaccinera sig nu. Joanet har fått sin första dos och ska ta den andra lagom till skolstarten.
– Det är en självklarhet att vaccinera alla om det kan få ner smittspridningen. Jag känner ingen som är motståndare till det, så där som de håller på i Frankrike, säger Maite Queralt.
I Frankrike demonstreras det varje vecka mot det vaccinationspass som har införts, som innebär att bara vaccinerade eller de med nytaget negativt test kan komma in på restauranger och alla stängda, gemensamma utrymmen. I Spanien har de inget sånt krav. Maite tror att vaccinationsviljan beror på att Spanien drabbades så hårt.
– Jag har själv äldre släktingar som dog, de flesta känner någon. Och i Spanien umgås vi mycket hela familjen tillsammans så vi gör i princip vad som helst för att kunna umgås, säger Maite Queralt.
Med familj menar hon hela släkten, alla generationer.
– Det är sant, det gjorde bara lite ont i armen en dag. Jag skulle hugga av hela armen för familjen, säger Pau.
– Han gillar att överdriva, säger Maite Queralt.
Testas i Spanien
Risken att barn i åldersgruppen 10 till 19 utvecklar en allvarlig form av covid-19 är väldigt låg, men det händer. I Spanien har 878 personer i åldersgruppen hamnat på sjukhus, varav 160 lagts in på intensivvårdsavdelning och 17 avlidit.
Snart är 70 procent av befolkningen vaccinerad, men enligt landets expertråd krävs det att 90 procent är det för att skydda sig mot de nya varianterna – som deltavarianten. I juni i år annonserade läkemedelsbolaget Pfizer att de skulle börja testa sitt vaccin på barn under tolv år. 4500 barn i fyra länder – USA, Finland, Polen och Spanien.
Spanien har vaccinerat de berörda 500 spanska barnen. Manuel Gijón som ledde programmet vid 12 Oktober-sjukhuset i Madrid kunde i ett första steg konstatera att biverkningarna varit samma som hos vuxna.
– Fast mycket lindrigare. Jag vågar påstå att vaccinet är säkert för små barn. Men de extremt få allvarliga biverkningar som drabbat vuxna kan även drabba barn och det kan vara svårt att övertyga föräldrar nyttan med att vaccinera barn som oftast får väldigt lindriga varianter av sjukdomen, säger Manuel Gijón till dagstidningen Nius.
Han menar att nyttan i barnens fall snarare är på kollektiv än individuell nivå.
”Moraliskt fel”
En annan invändning mot att vaccinera barn är att de doserna i första hand borde användas för att vaccinera vuxna och riskgrupper i hela världen – där fattiga länder ligger långt efter. Över 56 procent har fått åtminstone en dos i de rika länderna men bara 2,14 procent i de fattiga, enligt WHO. Stefan Swartling, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef sade till SVT att det är "moraliskt och ekonomiskt fel att vi vaccinerar friska barn medan de inte ens kan vaccinera sin sjukvårdspersonal.”.
– Ja, det låter ju rimligt. Samtidigt tänker jag att alla som kan vaccinera sig har ett ansvar att göra det och att vi vid det här laget borde kunna vaccinera många fler överallt, säger Montse Pedrós.
– Aj, nu fick jag nästan dåligt samvete. Men det känns ändå ansvarsfullt att vaccinera sig, säger Pau.