– Demonstrationerna har blivit färre och människor är tystare. Engagemangen bland gräsrötterna har inte försvunnit helt, men blivit mindre, säger han.
De nya lagarna drevs igenom av högerpartiet Partidos Popular den 1 juli i år efter att det hållits ett stort antal demonstrationer och protester på Spaniens gator till följd av den ekonomiska krisen. Lagarna har mött hård kritik, båda nationellt och internationellt, för att inskränka yttrandefriheten, mötesfriheten och möjligheten att organisera sig.
– Spanien befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation, vi är i praktiken helt utan industri. Det är lätt att skylla allt på Partidos Popular, men jag tycker att även vänstern har en del i detta, jag är mycket besviken. Sedan kommer de här inskränkningarna som ett resultat av att regeringen har egen majoritet och kan driva igenom vad de vill, säger José.
Följer utvecklingen
Människorättsorganisationen Amnesty följer utvecklingen i landet noga, men har ännu inte genomfört någon större kampanj riktad mot de nya lagarna.
– Amnesty har protesterat väldigt kraftigt, både den spanska sektionen och internationellt. Vad vi kan göra nu är att skapa aktioner när det blir incidenter som kränker yttrandefriheten och mötesfriheten. Bevakningen är väldigt stark från Amnestys sida, säger Elisabeth Löfgren.
Men om ni skapar aktioner bryter ni ju också mot lagen?
– Ja, det är ju ett annat sätt att se det på. Vi kan fortfarande protestera genom att skriva uttalanden och försöka påverka politikerna. Som vi ser det är den här typen av lagar typiska för icke-demokratiska länder. Det är vaga formuleringar och för Spanien som är en relativt ung demokrati är det allvarligt att man har tagit det här steget tillbaka.
”Inte längre demokratiskt”
Skådespelerskan Astrid Menasanch Tobieson är både spansk och svensk medborgare och har skrivit flera debattartiklar om situationen i Spanien. Hon studerade i Madrid 2011 till 2015 då den ekonomiska krisen slog till med full kraft.
– Det har skett en grundläggande förändring i premissen för vad samhället är. Jag uppfattar det inte alls som ett demokratiskt samhälle längre, det är en fruktansvärd utveckling.
Vad har hänt de senaste två månaderna?
– Det är omöjligt med solidaritet, du kan få fängelsestraff i ett år om du hjälper någon som inte har uppehållstillstånd och man bötfälls om man gör motstånd eller organiserar demonstrationer på Facebook.
Har detta lett till att folk inte längre demonstrerar?
– Jag kan inte säga exakt eftersom jag inte är på plats längre, men när man pratar om demonstrationer i Sverige så ser vi de klassiska demonstrationerna. I Spanien är läget ett annat. 194 familjer vräks varje dag och en jättestor del av det organiserade motståndet handlar om blockader när folk ska vräkas. Eller vid sjukhus när de ska säljas ut eller när aborträtten ska inskränkas. Alla dessa sittdemonstrationer är nu belagda med böter på upp till 30 000 euro. Det är dessa begynnande folkrörelser som kommer ta skada.