Grindaviksbon efter vulkanutbrottet: ”Rädd, orolig och upprymd”
– Du känner dig tacksam, du känner dig rädd, du känner dig orolig och du känner dig upprymd, säger Kristín María Birgisdóttir, kommunikationsansvarig i staden Grindavik.
Bild: TT/AP/Privat
Dagens ETC
På måndagskvällen öppnar sig jorden några kilometer norr om Grindavik. Förhoppningarna hos de familjer som evakuerades den 10 november om att de snart skulle kunna återvända hem grusades 38 dagar efter evakueringen av fiskebyn.
– Strax efter klockan 22 får jag ett meddelande i min jordbävningsapp. Mina två yngsta söner kommer springande in i sovrummet och berättar att vulkanen har fått ett utbrott. De hade sett det på en kompis snapchat från Kevlavik, säger Sólný Pálsdóttir.
Sedan hon var tvungen att evakuera Grindavík har fotografen bott tillfälligt i Reykjavik med sina två yngsta söner. Till en början vet hon inte exakt var utbrottet ägde rum. Hon skriver till vänner, läser nyheterna varje minut och lyssnar på radio. Sedan kommer klartecknet: inte direkt under Grindavik.
Sprickan ligger nordost om Hagafell, längs Sundhnúkagígar-kratrarna bredvid Stóra-Skógfell, öster om Sýlingarfell. Den södra änden av sprickan ligger bara tre kilometer från Grindavík. Lava sprutar mer än hundra meter högt, sprickan växer till en längd av fyra kilometer. Björn Oddson, geolog, säger till RÚV att lavan inte strömmar mot Grindavík. Han säger att utbrottet är relativt välplacerat.
– Igår vid lunchtid hoppades vi fortfarande att vi skulle kunna återvända hem före jul, sa Sólný Pálsdóttir på tisdagen.
Jorden blir tystare
Då ville staden informera invånarna i Grindavik om ett möjligt datum för hemresa. Så blev det inte. 38 dagar efter evakueringen av Grindavik skakade jorden på måndagskvällen hårdare än den gjort på flera veckor.
– Ingen förväntade sig att det skulle hända den natten, säger Sólný Pálsdóttir. Sedan, på måndagskvällen, öppnar sig jorden nordost om Grindavik.
Enligt ett pressmeddelande från den isländska regeringen är det det fjärde utbrottet sedan 2021 i området, och det största hittills.
– På något sätt är det en lättnad. Från de tre tidigare utbrotten vet vi att jorden blir tystare när det händer, säger Sólný Pálsdóttir.
– Du känner dig tacksam, du känner dig rädd, du känner dig orolig och du känner dig upprymd, säger Kristín María Birgisdóttir, kommunikationsansvarig i staden Grindavik.
Precis som de andra nästan evakuerade 3 700 invånarna i fiskebyn på sydvästra Island var hon hoppfull efter mer än en månad utan ett utbrott. Förväntningarna på att det skulle inträffa fanns där, men utbrottet kom ändå som en överraskning - eftersom jorden hade varit lugnare under de senaste veckorna.
Hotat kraftverk
Runt lunchtid på tisdagen spyr den vulkaniska sprickan ut mindre lava, nu begränsad till en 300 till 500 meter lång ås runt mitten av det ursprungliga utbrottet, enligt forskningsenheten i vulkanologi och naturrisker vid Islands universitet. På onsdagsmorgonen har den vulkaniska aktiviteten lugnat ner sig ytterligare. Även om risken för att lavan ska nå Grindavik är låg, finns det en kvarstående är den norra vägen ut ur staden och kraftverket i Svartsengi, nära vilket en skyddsmur just har färdigställts, i riskzonen.
I en pressrelease från företaget står det: "Byggandet av vallarna runt kraftverket har slutförts. Vallarna har som huvudsyfte att skydda kraftverket mot lavaflöden, men de har ännu inte testats eftersom lavan för närvarande strömmar bort från platsen."
Under de senaste dagarna har invånarna i Grindavík för första gången släppts in i staden under dagtid. Ett fiskeri, ett bageri och en restaurang har öppnat. Några av invånarna var hoppfulla.
– Det var en stor besvikelse för många människor, säger Kristín María Birgisdóttir.
– Uppenbarligen var Grindavíks invånare angelägna om att återvända till sina hem, men det kommer inte att ske inom den närmaste framtiden. Vi kommer att fortsätta att lägga stor kraft på att lösa deras bostadsproblem, sa hon till nyhetssajten.
Ett hundratal familjer från Grindavik vet inte var de kan bo tills de kan återvända.
Vi tänker inte så mycket på julen. Vi kollar alltid nyheterna och ringer vänner. Men alla är i säkerhet. Det är otroligt att ingen har blivit skadad, säger Sólný Pálsdóttir.
Hon önskar att hon kunde återvända till sitt hem i åtminstone 30 minuter under de närmaste dagarna. Att det skulle hjälpa henne att själv se naturens aktivitet från sitt hem.
De internationella flygkorridorerna var ännu öppna när den här texten publicerades. Området runt sprickan har spärrats av och undersöks av experter. Grindavik är också fortfarande avspärrat, och bara polis och räddningsarbetare har tillträde till staden.