Solen strålar, magnolian blommar – våren har kommit till Frankrike. Men precis som i stora delar av världen är detta ett samhälle i kris. Mannen som ropar ut samma budskap om och om igen har skrivit adressen till kommunens webbplats med stora bokstäver på en skylt. Där kan man skriva upp sig som medborgarreserv under corona-krisen.
Tyngsta åtgärderna sedan kriget
Kommunen Carrières-sous-Poissy, en förort till Paris, har många äldre invånare som talar många språk. Språkkunskaper efterfrågas – men egentligen vem som helst som inte tillhör riskgrupperna. Eftersom alla skolor stängts igen efterfrågas även barnpassning.
I torsdags förra veckan meddelade president Emmanuel Macron att landets hela skolväsende – inkluderat daghem och fritids – skulle stänga igen på obestämd tid. Däremot fortsatte kollektivtrafik och kommers fungera, folk uppmanades bara att hålla avstånd och tvätta händerna. Men efter stora gula västar-protester på lördagseftermiddagen och ett sprudlande uteliv på Paris barer och nattklubbar annonserade premiärminister Édouard Philippe ännu ett tal. På lördagskvällen meddelades att landets alla kommerser – förutom det allra mest nödvändiga som matbutiker och apotek skulle stängas från och med midnatt. Inte ens under andra världskriget stängdes så stora delar av samhället ned.
Bland chockreaktioner som ilska, rädsla och förvirring utmärkte sig snart något annat: civilsamhället mobiliserade. Direkt efter presidentens tal på torsdagen exploderade sociala medier med initiativ. Folk fann vägar att agera solidariskt trots de ökade kraven på social distansering. Facebook-grupper och liknande på sociala nätverk bildades runt ”corona- och grannsolidaritet”. Där erbjöds tjänster till de som var sköra eller sjuka. Virusets största riskgrupper. Flera av dessa började sätta press på sina lokala kommuner. Det här här skedde i slutet av förra veckan.
Kommunerna ryckte in
Under helgen följde de stora uppmaningarna från regeringen på varandra. Fransoserna blev allt mer begränsade.
Med rekordlågt valdeltagande hölls på söndagen Frankrikes alla kommunalval, precis som planerat. Ryktena hade börjat gå om att den andra valomgången kanske inte ens skulle kunna hållas – Frankrikes valsystem har alltid två omgångar om inte någon enskild kandidat får mer än hälften av rösterna. Dödssiffrorna i landet började rusa i en takt som liknar dem i Italien. Första valomgångens siffror gav den sittande borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, en klar ledning inför den andra omgången.
Men valvakorna i franska medier handlade väldigt lite om valet. Precis allt kretsar kring coronavirusets spridning och dess dramatiska konsekvenser.
Behöver medborgares hjälp
Till alla inskrivna i röstlängden skickades den här gången inte bara information om vallokaler och dylikt, utan även särskild corona-information. Där stod att kommunen hade inrättat en särskild medborgarreserv att anmäla sig till.
Carine Balsara är social-ansvarig på kommunen i Carrières-sous-Poissy.
– Krisen ledde till ett väldigt starkt socialt tryck, folk hörde av sig per telefon, via mejl och i våra sociala nätverkskanaler och väldigt många ville erbjuda sin hjälp. Det här skedde över hela landet. Vi inrättade en medborgarreserv för att hjälpa de sköraste i samhället och ett hundratal har redan anmält sig trots att formuläret skickades till hushållen idag. Det viktiga här är att mobilisera digitalt så att folk håller den sociala distansen, säger Carine Balsara.
Det handlar om att gemensamt ta hand om de äldre och sjuka i sitt grannskap. Allt från att ringa flera gånger om dagen, handla mat och gå till apoteket.
– Det finns enormt många människor som inte har förberett sig på ett sådant här scenario och som är extra utsatta när saker och ting blir svåra för alla. Utan civilsamhället, medborgarna, skulle vi aldrig klara av den svåra uppgift vi har framför oss. Det pratas mycket om hur oansvariga många är som fortsätter leva som vanligt – men det jag ser är ett stort ansvarstagande, säger Carine Balsara.
”Det känns mycket fint”
Anne Pouille, 83, bor i Carrières-sous-Poissy. Hon lever ensam efter att hennes man gått bort. Dagens ETC får tag på henne genom medborgarreserven. Hon har fått hjälp med att storhandla och blir uppringd regelbundet.
– Ja, det här får bli som det blir nu för min del. Det känns mycket fint att folk bryr sig om en i alla fall. Det är mycket solidariskt och det är fint. Jag har aldrig tidigare fått så mycket mänsklig värme, trots att jag knappt får träffa en själ, säger Anne Pouille och skrattar.