– Jag var där vid fem igår och människor skrev med krita på gatan. Det var fint att se folk samlas, säger Lotte Agten som bor i Molenbeek i Bryssel och arbetar som språklärare för vuxna.
Hon var ledig från jobbet och låg därför hemma och sov när bomberna small på flygplatsen och i tunnelbanan. Det gjorde inte svenske Magnus Andersson Frånlund. Han befann sig på Zaventems flygplats med sin son och fick kläder och bagage nedsmetade med blod och splitter när bomberna exploderade. De båda klarade sig utan skador.
– Mina tankar går framförallt till alla de människor som dagligen upplever rädslan av bomber och krig. Som flyr likt vi gjorde från flygplatsen, men som väljer att göra det från sina hem och sitt hemland, skriver han i ett Facebookinlägg som blivit viralt med över 20 000 delningar.
Undervisar i Molenbeek
Lotte Agten undervisar vuxna kvinnor i Holländska som andraspråk på en grundskola i Molenbeek. Stadsdelen blev ökänd över hela världen efter terrorattackerna i Paris förra året. Minst tre av terroristerna kom från Molenbeek och några dagar innan dåden i Bryssel greps en av dem, Salah Abdeslam, där. Men Lotte Agten menar att mediebilden är kraftigt överdriven.
– Jag kan försäkra dig om att det inte är ett terroristnäste. Det finns sociala problem men de har pågått under 30 år eftersom stadsdelen har blivit försummad.
Hon säger att det gör henne ledsen att Molenbeek har fått rykte över hela världen om att likna närmast en krigszon.
– Jag bor här och har inga problem överhuvudtaget. Det största problemet nyligen var när de gjorde husrannsakningarna här. För barnen är det väldigt skrämmande att se arméfordon och beväpnade män på lekplatserna, säger Lotte Agten.
Hon tycker dock det är bra att belgiska politiker uttalat sig försiktigt efter dåden. Det har ännu inte varit några rop efter mer övervakning och poliser.
– Jag tror regeringen har lärt sig efter hur de reagerade på attackerna i Paris. Då sa vår inrikesminister att han skulle röja upp i området och sådana uttalanden är inte särskilt bra. Själv känner jag mig oroad över att leva i en polisstat även om det är självklart att vi måste skydda oss. Men för varje militär borde vi till exempel anställa två sjuksköterskor eller lärare. Vi måste investera mycket mer i förebyggande åtgärder, säger Lotte Agten.
Solidaritet och vrede
Svenske Benny Åsman, som bott i Belgien de senaste 40 åren, säger att belgarna visat solidaritet och vrede efter attacken snarare än rädsla. Även han tycker det är skönt att de officiella uttalandena hittills varit försiktiga men han är orolig över dådens långsiktiga konsekvenser.
– En sak är rätt klar. De här händelserna kommer man försöka använda för att införa mer strikta regler och kontroller för invandring och flyktingmottagande och inskränkningar i demokratiska fri och rättigheter. Men det är svårt att peka på någon direkt omedelbar reaktion, säger han
Möter regeringen någon kritik för jakten på terroristerna?
– Nej, svenska EU-parlamentarikern Peter Eriksson uttalade sig på ett fullständigt absurt sätt om att belgiska myndigheter varit för slappa i kontrollerna. Men att polisen skulle gå fram och knacka dörr i en hel kommun, så som nationalistiska partiet NVA föreslagit, har inte alls tagits emot som något slags lösning av folk på gatan.