Socialdemokratiska PVDA ser ut att bli största parti med över 18 procent av rösterna. Därmed får de fem platser i parlamentet – och fördubblar sitt resultat jämfört med i valet 2014. De stora framgångarna tros framförallt bero på Frans Timmermans, en av partiets främsta profiler som också har tippats som kandidat till att bli EU-kommisionens nästa ordförande.
Enligt Dutch News visar mätningar att över 50 procent av dem som röstade på PVDA gjorde det tack vare Frans Timmermans. Frans Timmermans, som själv befann sig i Spanien för att kampanja tillsammans med det spanska socialistpartiets premiärminister Pedro Sánchez, tackade sina väljare för förtroendet.
– Jag vill tacka alla i Nederländerna som har röstat på PVDA för förtroendet de har gett mig, och jag ska göra allt jag kan de närmsta fem åren för att förvalta det förtroendet, sa han enligt Politico.
Minskad EU-kritik i landet
Framgångarna kan också bero på att EU-kritiken i Nederländerna har minskat. Enligt en färsk opinionsundersökning från Ipsos tycker nu bara 15 procent av befolkningen att Nederländerna bör lämna EU – mot 24 procent vid förra valet. Nästan 70 procent svarar att de istället vill se EU växa sig ännu starkare, enligt NL Times.
Enligt undersökningen har också flera av de frågor som de högerpopulistiska partierna driver tappat stöd. Och det högerpopulistiska Forum för demokrati (FVD) som i de senaste opinionsundersökningarna har sett ut att bli näst största parti med omkring 15 procent, verkar nu få nöja sig med att hamna fyra med elva procent av rösterna.
Men valets största förlorare ser landets högerextrema parti ut att bli Geert Wilders Frihetspartiet (PVV). De tappar tre av fyra platser i parlamentet.
Om samma trend kommer synas i fler europeiska länder – att de högerpopulistiska och högerextrema partierna backar medan Socialdemokraterna går framåt, är kanske osannolikt, men däremot finns det flera länder där de socialdemokratiska partierna faktiskt går framåt.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna gäller det i exempelvis Spanien, där socialistpartiet PSOE ser ut att bli störst parti och gå från 24 till 30 procent av rösterna. Även i länder som Slovenien, Lettland och Bulgarien går socialdemokraterna framåt.